[長文]唔明點解個學生妹比車撞死個回響會咁大

203 回覆
690 Like 20 Dislike
其實係因為有爭議點
有人病左/有人自殺完全無野好拗
而家個爭議位係有得拗邊個岩 你睇下fb都有好多人拗緊呢樣野
而唔係邊個慘唔慘既問題
呢個係討論價值既問題

好似之前中大換心果個一樣

都算係爭議位嘅,但你覺得個意義大唔大?值唔值成份報章熱門有幾個關於呢單新聞?

相比下,我講得連環跳樓背後個原因個可討性同意義會大好多囉
喺連登女人有原罪
仲要係後生女人
仲要有個家姐係靚仔youtuber條女

唔止連登呀,巴打

你頭個兩個point我唔敢講,第3點(紅字)我一定反對
其實果個位我每星期都會渣車經過
大斜路,根本無可能超速,就算你地板油(除非你渣牛馬)
根本屌緊司機果班9成唔係渣開車
一見車撞人,就已經屌定個司機

呢單野擺明就係女學生要負責多過司機
不服來辯
好似係無lala 有人開post 屌個學生妹抵撚死先咁大回響 叫人積下口德都只不過係因為睇唔過眼
再者覺得學生妹可憐同覺得司機同樣可憐冇衝突
唔好非黑即白la
學生妹死左覺得可惜,司機因為咁搞到成頭家都失去支柱都係可憐
你話件事係因為學生妹亂改馬路係岩
但死已經係最大代價
件事根本有兩個victim
覺得兩個victim 都可憐嘅我係咪又會比人標籤做左膠,大愛撚?
係咪要我pick a side ?

我純粹覺得單野冇炒賣價值姐,如果你唔明我講咩,由頭到尾睇多次我打個篇野

我都覺兩個都慘,但大撚把人慘過佢地囉。坦白講,普通一單交通意外憑咩比人講到咁hit

所以我咪應話係無lala 有人開post 話個學生妹抵死先係連登炒起架lor

你睇下呢單新聞d views先啦,聽日應該上硬頭條
唔係咩都關連登事嫁

聽日頭條點都會係北韓局勢la
多view 數係因為social media settings 嘅問題
令一單少少受關注嘅新聞愈推愈前

唔排除有報紙會i為左銷量sell‘可憐‘
神檯:學生 消防
垃圾:廢老 地盤
香港人
鬥慘大會
因為跳樓案無聊冇話題性
其實如果唔係識既人死左都唔會有乜野心情起伏
好多人都係睇唔過眼 用抵死哩d字眼去屌死人 你最多話妹妹仔咎由自取 抵死哩個字好明顯over咗 你地明唔明?

睇多次我篇文睇下我想講咩,我唔止講緊連登嫁

我明你意思 好多人話我地偽善 我地根本只係睇唔過眼d憤青係到散播仇恨 講真連登仲有好多思想未成熟嘅細路 好易受影響

我地從來冇講過邊一邊對與錯 純碎覺得用抵死去形容一個選擇錯誤 犯咗一個人人會犯嘅錯誤從而失去寶貴嘅生命嘅女仔 佢已經死咗 死咗已經係報應 係哩d時候有人同我講話佢抵死 抵x死 只要係一個有良知嘅人 都會覺得um耳 難聽 !

好老實,咩平台都會有人尻up,你覆得切咩,以yahoo為例,有個中國聖人長on。睇網上留言不嬲都冇眼屎乾淨盲

何況我覺得就算排除左罵戰,單野一樣會hit爆,因為我覺得香港班羊仔同偽善嘅數目係不容低估

而我只係認為單野根本冇討論價值
鬥慘大會

小強,你唔好死呀小強

好難講,單野依家咁hit,好多羊仔都比人煽動到
好多人都係睇唔過眼 用抵死哩d字眼去屌死人 你最多話妹妹仔咎由自取 抵死哩個字好明顯over咗 你地明唔明?

我明你意思 好多人話我地偽善 我地根本只係睇唔過眼d憤青係到散播仇恨 講真連登仲有好多思想未成熟嘅細路 好易受影響

我地從來冇講過邊一邊對與錯 純碎覺得用抵死去形容一個選擇錯誤 犯咗一個人人會犯嘅錯誤從而失去寶貴嘅生命嘅女仔 佢已經死咗 死咗已經係報應 係哩d時候有人同我講話佢抵死 抵x死 只要係一個有良知嘅人 都會覺得um耳 難聽 !

好老實,咩平台都會有人尻up,你覆得切咩,以yahoo為例,有個中國聖人長on。睇網上留言不嬲都冇眼屎乾淨盲

何況我覺得就算排除左罵戰,單野一樣會hit爆,因為我覺得香港班羊仔同偽善嘅數目係不容低估

冇錯ar 根本冇討論價值 係由一班人係到引戰先

睇黎你未參透到我意思

我所謂嘅冇價值係因為不論以上兩者邊個啱好邊個錯好,邊個話人抵死唔抵兩都好,成單普通意外根本唔值呢個關注度(以平日香港人對時事嘅關注度作比較)我亦都唔會care邊個引戰唔引戰先

但坦白講,我相信推起呢單野嘅原因係因為有為數不少嘅人話慘同可憐再加瘋傳而引起

唔好再比個罵戰矇蔽你雙眼啦

岩先殺左隻小強,依家好內疚

心情嘅起伏就係因為有個on9用抵死去話一個冇做過傷天害理事嘅細路女

實情係點未知
不過如果佢呢一衝
用自己條命換左司機坐幾年
又算唔算傷天害理

心情嘅起伏就係因為有個on9用抵死去話一個冇做過傷天害理事嘅細路女

一係假膠一係小學雞,又何須理會
屌 啲DSE雞炒哂冇嘢做咪上嚟hea時間囉
諗咁多做咩
唔話佢低死都要比連登仔屌
睇到呆左

冇錯ar 根本冇討論價值 係由一班人係到引戰先

睇黎你未參透到我意思

我所謂嘅冇價值係因為不論以上兩者邊個啱好邊個錯好,邊個話人抵死唔抵兩都好,成單普通意外根本唔值呢個關注度(以平日香港人對時事嘅關注度作比較)我亦都唔會care邊個引戰唔引戰先

但坦白講,我相信推起呢單野嘅原因係因為有為數不少嘅人話慘同可憐再加瘋傳而引起

唔好再比個罵戰矇蔽你雙眼啦

咁事實係有人無啦啦開POST話個女仔抵死先喎,你都識講車禍呀自殺呀,成日都有,平時大家擺句RIP 推一輪咪算囉,點會可以討論成日呢?
咪因為有好多樓主咁嘅人囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞