計劃進修PhD/Research討論區 (10) 學而不思則罔,思而不學則殆

1001 回覆
9 Like 1 Dislike

各位大佬GRE溫左幾耐

Econ好似唔考verbal同awa都無問題
Quant夠高就得

對於Non-native speaker黎講 verbal根本無意思
Native speaker就唔同講法
各位大佬GRE溫左幾耐

Quant夠高就得

對於Non-native speaker黎講 verbal根本無意思
各位大佬GRE溫左幾耐

Quant夠高就得

各位大佬GRE溫左幾耐

Quant夠高就得

我上網睇到有個俄佬無考都照入Top 10
不過有啲學校個Graduate school有set hard requirements 唔係department話收就收

上面講得岩
我都係撞岩左一條 Quant先有170

http://www.ineteconomics.org/perspectives/blog/is-there-really-an-empirical-turn-in-economics

呢個現象其實有咩implications?
尤其對於econ postgrad點樣揀field
大家好,我係有計劃進修Mphil Programme 的...但係而家有d 煩惱想徵求下大家意見,我開左個Post...有無人有高見?

https://lihkg.com/thread/197618/page/1
唔記得加密

大家好,我係有計劃進修Mphil Programme 的...但係而家有d 煩惱想徵求下大家意見,我開左個Post...有無人有高見?

https://lihkg.com/thread/197618/page/1

UCL 收緊兩萬磅一年?
你負擔到咪去試下
我都reject 過UCL offer
窮L 只可以靠scholarship fellowship 過活
想問下大家意見...我2016年係非三大Grad左,而家差唔多係同一間大學做左一年RA,一直打算今年9月繼續讀Master。但其實我最終目標係想讀Mphil 再 PhD...

上星期收到UCL MA Education conditional offer,諗緊我應唔應該accept,還是等我寫完份Research Proposal 再試下 Mphil,想徵求下大家既意見。

另外一個問題係UCL 既Mphil話個個月收生,其實有無話邊個月會收多啲咁樣,例如:九月,一月

你咪袋住offer先然後交proposal試MPhil? 你想要咩advice

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞