[老方遊記] [非洲坦桑尼亞] 我要征服非洲最高峰

177 回覆
39 Like 1 Dislike
好羨慕
自己唔鐘意tent 果類camping 所以Day hike 多,見到呢d經歷由心底佩服出黎
你等下先 舊到啲相係另一部機
同埋唔算好多相
難度最高暫時係kilimanjaro
難忘就每一個都難忘嘅
估下先啦
等我
由1000至5000幾不等
我冇方法適應架 只係每次都帶定啲藥
但我高反唔算嚴重 所以都還好
露營其實好好玩 有原始亦都有豪華
你試下先啦
今次非洲行山冲涼係點解決?營地有shower facilities?
你係咪冇睇曬我寫既嘢呢
冇沖涼嘅設施 有得沖咁高海拔都唔好沖
完全唔記得點解要食,仲要前後一個禮拜定唔知幾耐,一個禮拜食一粒,食一粒屙2日,勁辛苦
仲有打黃熱釘,打完好似病左咁
真心唔理解點解仲要擔心沖涼問題,甚至好多人係因為冇涼沖就覺得會死咁,完全放唔低,咁樣唔好講去kili,去鳳凰山睇日出都做唔到
新文在此:埋去幫襯下

https://lih.kg/1978399

我仲食緊瘧疾藥呀番嚟要食多一個月
咁其實你食完就屙 隻藥唔啱你食喎

有咁嘅事 我打完冇事 我打破傷風先有少少發燒

大家既要求唔同啫
Kili破咗我最耐冇沖涼的紀錄
根據樓主既財力同所踏足過既地方, 我估係80後???
睇晒成篇. 樓主好堅

我係香港一年行幾次山
仲要行D 普通地方

但每次行完都會感受到 樓主所講既居高臨下
但同樓主真係無得比
我仲想講我係五十歲添
我都係響香港行行下就衝出亞洲
你都冇問題架 訓練意志架啫
行多兩步個膝頭 就開始痛
唔知點搞

但最近睇VIUTV的台灣山步行 都想 解封之後去台灣旅行時 可以去行下山 或者去多D郊外地方 唔係淨係係夜市度食食食
破左最耐冇沖涼
最高海拔
最高海拔野外露出
第一次露營添
台灣我成幾年冇去過
係啦 食物一定啱食
咁你都幾勇 未露過營就衝去咁遠
有啲唔同ge,又唔洗起tent唔洗煮食,有人搞好晒,我齋行就得,去之前都係3大concern
高反(應該係最大,隨時會死人)
屙屎(因為我好易肚痛,都要乾淨廁所)
凍(我好怕凍,平時20度我已經嗌凍)
屙屎唔駛有廁所 有石頭做掩護就得
廿度就凍 上星期有冇著羽絨?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞