[老方遊記] [非洲坦桑尼亞] 我要征服非洲最高峰

177 回覆
39 Like 1 Dislike
香港✈️巴黎🚇法蘭克福

是咁的,呢兩年一直玩歐洲玩到咁上下,心思思想去非洲望望,於是1月中出發去非洲🌍。至於點解一去到非洲就行山先呢,第一係我年年都身痕想搵D地方行下,而今年就揀咗非洲,第二係因為我覺得遊歷完就唔會想行,同埋到時個人超級唔fit,仲行乜L丫。😌

背景資料:乞力馬札羅山位於坦桑尼亞,臨近肯亞邊界,係非洲最高的一座山,海拔5,895米。呢座山好神奇架,佢係位於赤道附近的一座雪﹗山﹗大部份登山路線都唔駛專業登山技術和裝備,可以徒步就上到的高山。

事不宜遲,我個人已經係法國巴黎,去到巴黎我都不忘去一轉迪卡濃,呢度既Decathlon勁大,好多類型的運動裝備都有賣,仲平過香港!! 買埋之後行山要用既野,就任務完成!!!

至於點解我要去法蘭克福呢,係因為法蘭克福有直航去Kilimanjaro Airport,有直航我就唔騰黎騰去飛肯亞再轉車,圍埋D車費同機票都唔爭得遠。

由巴黎去法蘭克福我就選擇咗坐火車🚄,四個鐘,唔係最平的方法,最平係巴士,閒閒地都要坐12個鐘,兩年前嘅我一定會坐巴士,但呢家姐我老喇,屌唔住,乖乖俾錢坐舒服嘅火車。

我養成咗一項絕技,就係坐乜交通工具都訓得著。話說我食飽就訓著咗,當我訓到唔清唔楚嘅時候,坐我隔離條鬼落咗車,跟手又一堆人上咗車,我見到一個大陸女仔‥‥成個人醒一醒,求神拜佛唔好坐我隔離!! 當時武肺係大陸爆到七彩,我點知佢係唔係響湖北省逃出黎呀。

屌。佢真係坐我隔離。

仆街,好驚。呢個moment唔知點解我會text我做醫生嘅細妹,我同佢講:喂呢家有個大陸女子坐我隔離,換唔換位好?

妹:of course!! Who knows if she is sick!!!

我走唔切咁咋咋臨拎左個daypack去咗另一卡坐低。屌,呢卡勁多空位,我果卡就鬼咁死滿。跟住行去拎番個勁重的背囊,每次經過個女仔都會下意識閉氣。

無驚無險去到法蘭,諗住走轉藥房買多支消毒洗手液(得一支儲備)。DLLM,我行咗五間藥房,五間都一場空。肯L定俾班大陸人掃晒,咁我唯有打道回府,然後開心大發現到今晚hostel有免費晚餐,即刻收埋自家製法包留番聽朝做早餐。

一支都唔留俾我

自製法包

法蘭克福✈️乞力馬札羅(Kilimanjaro)

係Frankfurt 火車總站坐S Bahn到機場只係半個鐘左右,好方便。番工時間,好多人,而果朝成車都係大陸人‥‥都唔知做乜事咁多🤦🏾‍♀️。坐Condor Airlines直航8個鐘,Check in果陣問地勤大姐邊一行係(暫時)冇人坐架,我叫咗佢俾果行我,結果我成功獨霸一行,係機上訓左起碼4個鐘。

出發前幾日已經出現咗登山前/新環境焦慮症,個感覺就好似當年單拖坐西伯利亞鐵路一樣咁緊張,但咁啱有位朋友又係非洲 (我地一齊去過緬甸),佢同我講,無事架,呢度同東南亞一樣咁窮,你都去過東南亞你唔駛緊張。😂

落機果陣迎面吹來一D好潮濕既微風,D緊張唔知點解就無曬(可能係訓飽咗既關係)。然後我一個箭步衝去過關,排係我前面係三個德國女人,三條友都未整簽證就學人排隊,入境大叔送走佢地三個瘟神,跟住就睇我本護照,見到話係香港,唔駛簽證喎。佢好好人冇開新一頁,幫我慳住D頁數。坦桑尼亞用特區護照免簽證,慳咗50美金架。

由朝坐到晚

行山公司老闆親自嚟接我去Moshi,最近呢座山的小鎮。我問佢呢度多唔多大陸人呀,佢話少咗好多,好多人都取消曬行程,我掩住半邊咀笑,再問佢,咁有冇人同我一齊行呀,佢話你有自己既導遊,但同期有19個丹麥人既。嘩,頂,北歐人喎,我唔想行包尾呀呀呀。

行山個package係包前後兩晚嘅住宿,佢話見我坐咁耐飛機,專登安排咗一間比較好的酒店俾我(但我其實想係行完先住,我prefer先苦後甜)。於是我就去咗Kilimanjaro Wonders Hotel。

嘩,一打開門,我直頭對非洲刮目相看,咁大間房自己一個住好浪費呀。當時經已係夜晚九點半,我極速沖完涼、洗埋衫、食晚飯、煲埋水、沖茶飲、重新執過個行山背囊。搞埋都已經成十二點‥‥😨聽日就由1,640米行到2,850米,總共11公里。

間房正唔正先

食埋之前個法包 唔好嘥😂

未完,待續。
乞力馬札羅山Day 1 - 海拔1,640米到2,850米,11公里,住Machame Camp

成晚好似冇訓過咁,唔知係咪係機上訓得太多、或者係太緊張、或者係個冷氣吹住個頭、或者係臨訓前入左茶,今日仲要行11公里,成個人都好唔motivated😫😫😫。嚟緊六晚都冇得沖涼,於是起身沖左個涼先落去食早餐,仲要冇咩胃口‥‥DLLM,我好少冇胃口架🤦🏾‍♀️。

行山公司九點派人嚟接我去office見個導遊先,導遊叫我拎曬D 裝備出嚟,佢要查齊唔齊。我成功通過裝備檢查,就等出發喇。等咗差唔多成個鐘,心諗,咁點L解唔俾我訓多一個鐘呀。😑

出發啦,搬屋咁款

搞咗一輪,終於都開車去行山個入口叫Machame Gate。去到入口都成11點,導遊俾咗個午餐我叫我慢慢食。嗯‥‥所有嘢都好‥乾‥‥但係有得食就唔好投訴,但我最尾都係食唔曬D野,留到嘅都塞咗落背囊之後先食。

我份午餐

今日全程都等‥等‥同埋等。等待期間終於見到19個丹麥人,燕瘦環肥,有老有嫩,出發前仲覺得佢地一定行得好鬼快,其實係我諗多咗。 無無聊聊同隔離的英國夫婦吹水,又叫佢幫我影相。佢地仲叫我上到山頂記得舉起呢支旗。

結果係閘口整入山證整咗成三﹗個﹗鐘﹗電腦上唔到網喎 🙄 時間一滴一滴咁流逝,出發的時候已經係下晝兩點半,官方時間需時五個鐘,即係7點半先到,心諗屌呀,我最憎就摸黑行山。 結果我用咗四個鐘(丹麥人用咗六個鐘)。可以用三個字來概括今日嘅體驗:好L濕。

呢種濕並唔係落毛毛雨個種濕。呢隻濕係黃雨同埋紅雨之間交替着,基本上係着咗件雨褸入邊其實都係濕濕地嘅。今日其實係行森林,經已有樹遮蔭,但成條山路都變咗個山洪爆發一樣,今日係上坡,即係啲水向住你沖緊埋嚟。我越行越快因為真係好L大雨呀。去到最尾45分鐘,導遊應該見到我面都黑埋。我都未試過行山行到塊面西埋一邊。
佢係咁話:你唔好擔心啦,聽日啲嘢會乾架喇,你快啲笑番啦。

大佬,我嘅經驗話我知除非你有暖爐,否則行山鞋係唔會一晚就乾,諗起呢樣我又點會笑得出。去到營地,我就即刻捐入去帳篷入面快速清潔自己,着番啲乾嘅衫,你老味,對襪可以扭得出水,對鞋可以養魚。

趁未落雨影咗幾張相

晚餐時間立刻展開,有人服侍下有熱喇喇的紅茶、青瓜湯、炸雞配薯仔 🥔 。食飽導遊就用含氧計睇下我血氧同心跳,一切正常後就訓覺 😴。

紅茶

懶到唔坐出去

係個帳篷入面開餐

其實唔止呢個份量

背景資料:行呢座山有唔同的路線,最多人揀嘅係Machame (即係我呢條)同埋Lemosho,通常6-8日就完成,日數愈長理應成功率越高,因為適應高度的時間多咗。

未完,待續。
支持本身我都諗緊呢排有假可以去邊度行10幾日嘅山
6-8日全程幾公里同幾多海拔開始出發?
留言支持
當年有機會去過Kenya
聽hostel 朋友介紹之後就對呢座山就念念不忘
但無時間改機票stay behind 行呢座山

非洲效率
諗起都心有餘悸
留名
咁fit啦 趁呢家係香港練習下
我呢條路線係1640米開始 有兩日要行10公里 其餘都係五公里 但全部上坡 我之後會講
非洲效率係你急我唔急
咁有冇打算番去行呢座山呀?
唔fit啦依家都無飛機岀到去。。
LM
前年行過kili, 行machame route
D 回憶湧出黎
過多一排啦我諗 呢家練定 到時就ready!😀😀😀
咁你記得睇埋落去呀
乞力馬扎羅山Day 2 - 海拔2,835米到3,750米,5公里,住Shira Camp

由於前晚冇訓過乜滯,所以尋晚訓得非常好。六點半起身,執番啲眼耳口鼻食早餐。尋晚將所有濕嘅嘢俾曬導遊,佢話佢拎去「廚房」整乾佢。結果所有嘢衫褲鞋襪都乾唔透,於是導遊俾咗兩個膠袋我,叫我著完襪笠個膠袋先著鞋,咁就唔駛濕住行‥‥丫,呢個方法都幾好,但好柒

麥皮粥嘅物體

腸仔pancake係膽

個膠袋仲要係黃色

八點半出發,臨出發前去做啲正經事先。

見唔見到我痴咗啲乜

我專登痴咁高 等啲玻璃心人難摵啲架

呢個牌都要痴 🤚🏾👆🏾

今日其實係七日之中最斜嘅一日,基本上頭三個鐘都係一直向上行冇停過。

望住D 挑夫拎住好多野都行得快過我,行行下又落雨,今次係黃雨啫,行咗一半左右就坐低食飯。勁好餸,食極都仲有咁,食完又落狗屎,呢個時候就唯有等到雨停先起行,足足等咗一個鐘先停呀,覺得好浪費時間‥‥食完飯之後條路先至叫做輕鬆少少,最尾總共用咗五個鐘到達營地。

佢地插住袋都得

要處理下個膠袋

放飯時間

全日都係不斷咁落雨,但就冇尋日咁誇張。但去到營地係又﹗落﹗雨﹗(落到個人好沮喪)落咗差唔多一個鐘先停。

另外,我想講呢度啲廁所真係好臭,臭到連屎都屙唔出,仲有好多昆蟲飛來飛去,所以我寧願係啲草叢之間屙就算。

趁雨停咗即刻出去影D相,我每去到一個check point都會貼貼紙 。有個挑夫見到我貼就問我拎咗幾張,佢話佢拎去其他營地貼!

停雨啦

挑夫放飯時刻 後面果棟嘢就係好臭嘅廁所

又去到晚飯時刻,今晚呀侍應預告咗係白飯,好期待,我係一個飯桶。

到上菜果一下,嘩屌。一揭開張錫紙我真係嚇親,呢個飯量夠我三餐。

飲湯先 同埋佢就係我山上嘅侍應

就係呢個驚人嘅飯量

因為我唔鍾意浪費食物,所以我盡量食,但真係食得好辛苦😂😂。

最尾食剩呢個量,盡咗力啦好飽呀

祈求剩低幾日唔好再落雨,有雨褸都搞唔掂呀﹗

未完,待續。
day 2好似係行5公里?
嗰舊大石噤似我訓過嗰舊he
係呀 狂上山果日
果舊石好多人爬去睇風景😂😂
如果係同一舊,我嗰陣好眼瞓,喺度訓左5分鐘
你係幾月去行?好唔好天呀當時?
留名支持
樓主仲行緊?
有機會都想去非洲玩
多謝
我都想我而家係非洲呀
行完跟住係非洲玩咗兩個月被迫腰斬番咗嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞