[老方遊記] [非洲坦桑尼亞] 我要征服非洲最高峰

177 回覆
39 Like 1 Dislike
留名跟進
等睇你包膠
仲以為冇人睇 😂😂😂 得 今晚出!
攻頂果日直頭以為自己會一命嗚呼
攻頂都唔係最辛苦,攻完落山嗰段真係GG
絲打你啲天氣望到都慘
我覺得一樣咁辛苦 只不過落山多啲氧氣😂😂
個天一定係遺忘咗我 一!定!係!
乞力馬扎羅山 Day 5:海拔3,995米到4,673米,4公里,住Barafu Camp

打開帳篷,知唔知我見到乜嘢
係藍天,藍天,藍天呀!
重要嘅事要講三次
今日路途唔算遠,係瘋狂上坡,平路,瘋狂上坡,達陣。

好耐冇見的藍天

山頂

我個帳篷

成九點先出發,離開前都不忘去個牌到痴咗貼紙先!

見唔見到我痴咗乜

放大咗

賣飛佛

瘋狂上咗第一個坡之後去到呢個勁開揚嘅位呀。好開心呀 影咗勁多相呀

冇落雨終於可以拎支旗出嚟

藍天雲海

佢地雙手插袋咁行

慢慢行都只係用咗三個鐘就到營地,瘋狂上埋最尾個坡之後經已風雲色變,好大霧。

我極速同呢個牌影相就趁落雨前番去帳篷。

開始凍

我痴咗呢系列

今日所有嘢都係乾架。果種感動係冇辦法用文字形容。

一點開飯!

又飯又意粉究竟係咩玩法
個兜入面仲有好多菜同肉

食飽飯之後我導遊話我知我個廚師屋企有急事要落山
佢話我嘅飲食唔會受到影響
我問:下 佢而家落山趕得切咩?
果時係兩點幾同埋係4千6百米
佢話對佢嚟講夠架喇
於是我同佢道別再俾埋貼士佢就走咗
而我就去咗訓晏覺,仲訓咗三個鐘😂😂

今日去到營地果時個頭有啲飄飄地 又唔係頭痛 感覺怪怪地底下啪咗半粒diamox 唔知有冇用 心理上好過啲咁解

另一個小問題係,唔知係咪高度問題,我個肚好似被吹漲咗咁每日都好多氣,瘋狂放屁,有時唔知係急屎定想放屁,係咁除褲又著褲好煩🙄

訓醒又食過 痴孖筋咁勁多飯
侍應話你一定要食呀 食飽啲先有力上 你唔好放棄呀 你一定得架!佢日日都同我講Hakuna Matata
不過我心情都好平伏 唔算好緊張
希望到時順順利利 唔好咁大風

體檢冇事就訓覺啦 得番幾個鐘左右訓咋

未完,待續。
絲打你成個trip用左幾銀
Fg仔表示想快d儲到錢 自己去個長旅行
留名
呢座好野黎 但落雨真係冇癮
Lm
攻登勁大風,有一兩下係叉錯腳會跌落街
有段路勁辛苦,企都企唔穩,靠導遊扯住我地行,過左之後終於匿左喺石下,同個fd 滴左滴眼淚出嚟添
齋計行山其實唔平 但我又明點解會咁貴
行山價錢視乎行幾多日同埋幾多個人
近年起跳都要1,800-2,000美金一個人
包曬三餐 climbing crew 入山費用 前後兩晚的住宿
再加埋飛過去的機票 睇你係邊飛啦
我係歐洲飛就2,000-3,000港紙單程 (睇你幾早買飛)
但唔行呢座山就平好多
非洲係飛落去果下貴 內陸國家之間飛貴 睇動物貴
其餘都平 我呢個trip被腰斬咗 我都部署緊幾時番去
咩叫好嘢嚟
落雨直頭係加深難度
玩9我 肯定係
咁我好彩 冇乜風 未至於吹我落街
講大風都唔夠去俄羅斯Mt Elbrus咁大風
八號風球咁
導遊挑夫廚師加埋都成6000美金
仲未計其他垃雜野
我諗我要中左六合彩先去到
Btw絲打好有米
6000美金係點計出嚟😂
你一個人2000呀
2000入面包咗佢地嘅人工架啦
絲打行過Elbrus?想睇分享
難唔難行?據講唔係好似Kilimanjaro純行,係咪要用工具攀冰?跟團定自己去
你正呀,我嗰陣有如20号風球
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞