[老方遊記] [非洲坦桑尼亞] 我要征服非洲最高峰

177 回覆
39 Like 1 Dislike
係呀我地去唔到
我自己根本上見到雪地已經腳軟左, 我個fd 還好, 佢想衝嫁, 不過俾我截住左
想架 有冇人睇架 👉🏾👈🏾
想睇咩類型呀
真係屌一聲喎
不過咁柒大風真係好危險
落安全帶都未必得
我見你痴d貼紙係d牌上面 但係塊牌好似冇其他人痴野其實係咪唔係幾好
有人痴架 不過唔係個個牌都有人痴啫
邊有人好似我咁痴線帶咗咁多貼紙上去
我痴之前問咗導遊佢話可以架
乞力馬札羅山Day 7:海拔3,990米到1,640米,12公里,住Moshi

尋晚同導遊約好咗七點準時出發
目標中午前落到山
落山嘅路感覺特別長 行極都未完
由於呢幾日都落過雨 條路又濕又滑 又多泥
我落山就特別慢
因為我好驚仆街同唔覺意跣親咁扭到自己

我盡量都叫自己行快兩步
我心入面真係好想好想沖涼呀 好污糟呀自己
不過我膝頭又好嘛嘛地 行咗個零鐘左右開始攰
跟住其他行山人士嘅膝頭都好一般 個個都就住就住

開波

行到好似唔識行路咁款

行到咁上下突然一堆挑夫抬咗個人落嚟
果個人冇死 只係行唔到啫
原來俾錢就有人抬你落山架啦

就係訓係呢啲車上面俾人抬落山

最尾12點半去到閘口 好L感動
同自己講今年都唔會再有長途行山 夠啦老啦我

到咗閘口我拎住我嘅水樽去到登記辦公室
咁啱見到第一日認識的英國夫婦 就吹咗陣水
吹完就發現我個水樽俾人偷L咗
而登記室又冇裝閉路電視
仆佢個街 水樽都偷 乞衣都冇咁衰
個水樽好新架 好嬲呀 因為我之後仲係非洲一段日子
不過好彩我係有兩個大水樽
佢偷咗我靚果個留番個核突嘅俾我 屌

去埋登山公司個辦公室拎埋張證書就去「酒店」

就係呢度俾人偷咗個樽

證書一張

今次間房係非洲標準 冇冷氣有風扇
果晚熱到Hihi 訓咗三個鐘就起身坐飛機去肯亞
攰L到 唔好問我點解咁安排 我自己而家都唔係好知
好彩嘅係行完山 冇穿冇爛亦冇唔舒服
肌肉痛都冇 除咗塊面燶咗好柒之外

就咁就完成咗七大峰其中一峰
我無意欲征服曬咁多座嘅
純粹想俾啲挑戰自己 等自己唔好咁懶啫
出發前其實好擔心 因為出發前一星期不明不白咁整親右腳腳趾的筋腱 行平路都好L痛
就唔好話爬山啦 又好好彩 條筋及時好番

每年都會搵啲山行下「虐待」自己
大部分都係好人在野咁嘅風格
每一次都會覺得自己好幸運
幸運嘅係自己有能力出走
有能力負擔所有費用
番到城市會更加珍惜日常生活嘅設施
例如熱水啦 自來水啦 馬桶有水沖廁咁

而我更加覺得自己去行山係自我增長同認識自己嘅一個好體驗

全文完

多謝咁多位收睇呀
第一次係度出遊記
都冇預到會有人睇曬我寫既文字
非常受寵若驚💛
都冇屌一聲,去到嗰度我意識都冇乜,只係跟住行
又食左瘧疾藥,同可能啲水問題,行6日我肚屙都有3次,有2次係訓訓起身起廁,1次落落下山野外露出,仲有力都算係咁
咦 果度唔駛食瘧疾藥架喎
我日日都野外露出 感覺良好
野外露出笑了
樓主仲有無其他非洲遊記
唔通肯雅要?定埃塞俄比亞?
我地埃塞俄比亞轉機,肯雅land,屌住動物入tanzania
未寫喎 係咪要睇呀
轉機都唔洗食啦
肯亞一啲啲 有啲人唔食 唔留其實唔駛食
please
絲打犀利

仲有行過咩山?
有冇d偏門旅遊地區既遊記
Btw追哂
睇完好想放低香港所有野 一個人去個長途旅行
咁我繼續寫埋非洲 然後可能開多篇講其他地方嘅行山😂😂
瑞典北極圈健行啦
EBC
ABC
富士山
Mt Elbrus
Kilimanjaro
Malerweg 呢個係德國
Ben Nevis
Snowdonia
Tatras 係斯洛伐克
Yosemite
其實有啲係day hike 有啲就起碼幾日咁
咁上下
睇下聽日出唔出到先
有冇邊個最難忘?出篇遊記

點解會咁鐘意行山?
我度度先
因為鍾意居高臨下咁睇風景
同埋完成到好有滿足感
想睇Elbrus遊記
行咁多次邊次最難忘?邊次難度最高?
絲打幾歲 好勁
咁直接問啲咁嘅問題 不過我都想知
可唔可以約莫講吓每個地方海拔幾高?
你係點樣適應高海拔?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞