[老方遊記] [非洲坦桑尼亞] 我要征服非洲最高峰

177 回覆
39 Like 1 Dislike
絲打好勁
嘩 我驚你唔想睇喎 成2016年嘅事喇
我都驚我寫爛尾 不過呢個體驗又係好L正
我覺得難呀 可能係我好唔鍾意行雪山啦 用多好多能量
同埋當時50公里時速嘅風 導遊係5000米叫我地落山 絕對明智 果日有人受傷好彩冇人死
咁又唔駛攀 但要學求生 到時會教 每人派支斧頭🪓
第一座雪山我跟團 但個團得兩個人
而我都係去到先知原來可以自己上 但要做足準備同夠經驗
你真係想睇我先開文分享
咁舊有冇人睇架 👉🏾👈🏾
會唔會呀 有冇咁誇呀
唔勁啦 呢度好多人行過
真係想睇有機會想試添,不過之前一路聽都覺得係遙不可及嘅事,試過係四五千米用冰斧雪爪,要爬難度高嘅雪山就仲係經驗不足。

想了解下elbrus嘅難度,同埋周圍配套係點
我究竟睇咗啲乜嘢
一開頭全部都冇人講嘢
有高反一啲都唔出奇 佢仲要得番55% blood oxygen真係好危險
我日日都係85-90% blood oxygen
有高反落山係正確嘅
不過佢話佢飲唔夠水食唔夠嘢同埋冇食diamox 喎
其實上唔到真係好慘 呢座山真係好好好好好貴

佢d片唔講野的
好似豐澤d電器風景片咁
期待繼續update 同埋非洲遊記
Lm
乞力馬扎羅山 Summit (Day 6): 海拔4,673米到5,895米,五公里

臨訓前同導遊約好凌晨12點出發

換言之我要11點起身準備 食少少嘢 結果拖到1點先出發 躁躁地 明明可以訓多一個鐘

臨出發前食埋果半粒diamox保平安
個肚一如而往勁多氣 死就死啦

上身著左4層 (貼身打底衫、Fleece、貼身羽絨褸、滑雪褸),下身著左3層(最外層係雪褲)

其他配件有頭燈 冷帽 兩個Buff 一對貼身手套 再笠多對滑雪手套 同埋一對Gaiter

我問導遊做咩1點先出發 咁遲得唔得架
佢話:我知你速度 我估你8點就上到頂
同埋我地避開咗最多人嘅時候 冇咁危險

一開始行係一堆亂石陣 緊接就係之字型斜路上
行行下見到有人回頭 原來係尋日撞到果個女仔
佢話佢真係好累 唔行啦咁
我心諗 我都好累好想訓覺

行行下的泥路居然突然間變咗做雪地
又撞到果一堆丹麥人
每次爬頭都會有D興奮 好似唔駛包尾咁
一開始行的時候都仲太暖要除咁件褸
去到凌晨四點的時候開始覺得好L 凍 開始有風
導遊已經提醒咗我 佢話越近日出的時間會越凍
叫我唔好驚 係好正常

而去到呢刻 我諗應該去到成海拔五千二百幾米 個頭開始痛
每次飲完水又好番D (因為水入面有O呀)
明明係尼泊爾行EBC 都係呢個方法服用Diamox都work架 點知今次唔Work
除咗頭痛之外個肚仲好唔舒服
就好似不斷向上空氣膨漲咁 每次都以為要屙屎 (查實邊有咁多屎呀‥‥)
屌你 成五千幾米除褲都咪話唔麻煩 凍就必然
但著番咁多層褲都浪費咗我好多力氣
而最煩係又要搵個冇人嘅地方屙 去到最尾經已唔理咁多 其實漆黑一片 都唔會睇到我除褲
咁多次攪肚痛前前後後除褲扮屙屎加埋起碼都用咗九個字

去到六點左右 我個頭痛到已經分唔到係太凍定高反 覺得個頭好實好實
總之就好L痛 肚又唔L舒服 仲好L 柒眼瞓 飢寒交迫 條雪路又70度咁好L斜
果刻除咗想大喊一場之外 我並冇其他嘢想做

我同導遊講:我想喊
導遊:你上到頂 你就可以喊

當情緒面臨崩潰邊緣嘅時候
個天忽然劃過一條曙光 就嚟日出喇屌
好神奇地覺得頭冇咁痛 (個肚依然唔舒服架下)
知道好快就唔凍後啲意志同決心又番番嚟
更何況我已經望到Stella Point打卡位嘅牌
而爬上去呢個打卡位條路目測有成70度咁斜
我已經距離奄奄一息的狀態不遠矣

一路行呢條路 我心入面就不斷唱緊陳奕迅首活著多好

「仍然在呼吸都應該要慶賀」

條路斜到只要腳一軟就會碌落山 我都好驚碌落山
導遊基本上係拉實我 拉我上去咁

日出呀 手機影架係咁上下質素

呢度都未係最斜

仲有心情自拍 情況都唔係好壞

我用最後一口氣半爬半被拉到去Stella Point 海拔5,756米
導遊係個背囊chok咗熱水壺出黎
居然有熱茶飲呀 媽呀好感動呀

屌你 坐低回一回氣先

指定動作

嚟到呢個位個感覺應該要完結落山先係
但距離頂峰Uhuru Peak仲有一個鐘的路程

好多人都會係呢度放棄 打道回府

行到斷氣咁滯嘅我究竟會唔會上到去?

未完,待續。
咁你要等我完咗呢篇先
同埋我籌備下先
冰爪都算 至憎著雪鞋 勁難行
屌 唔講嘢的片都有人睇架原來
長知識
豐澤風景片真係好貼切
多謝
等我完咗呢篇先

樓主條片有138,662 views架!
唔講野既行山片有另一種風味
早講 我都拍咗啲片 但有我把死人聲架
更新咗 快啲睇
呢排日日都等絲打既每日一篇
更新係咪好穩定呢
但要好似佢個style或者豐澤風景咁
我都等緊
今晚出咗架啦
https://lih.kg/auQmGoV
#86 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

聽晚再出
剩係相嘅片係咪會俾人屌?
https://lih.kg/auQmGoV
#86 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

驚你miss 咗
唔會 我貢獻你第一個view
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞