返左OFFICE後, 好佩服以前返RETAIL企足一日唔坐既自己

217 回覆
586 Like 6 Dislike
我爸爸 做黎睇醫生
以前一直都做緊retail pt 貪啲同事好吹之餘又冇乜壓力 係企得耐好撚辛苦
自從我上年返左office intern 之後先發現啲坐寫字樓嘅人咁撚hea
朝早返去9點開工 我坐係pantry食早餐食到915先返入去開電腦 hea下又去屙下屎fill下自己個水杯又到lunch
自此我同自己講畢業之後打死都唔做retail ft 做住先都唔會 人工又奀 搞到個人又攰又可能多病痛
以前返飲食ft
一個星期6日60個鐘 大假得7日
根本冇私人時間
仲要成日俾d老屎忽捽黎受氣
跟住轉去做sales 又係7日大假
一星期6x個鐘
頂唔順quit左 讀返書
發覺讀書真係好撚爽
日日走堂做自己野
可惜e家出黎又係要做狗
個陣香港零售真心好x 勁,生意額大到
我都係
18歲返炒散,夜晚瞓個一刻真係由個心發出黎覺得咁幸福
之後返賣衫sales已經好好多啦
你個friend好好
番過名店sales係好搵既 係企十9幾粒鐘。但班同事都好玩得。到依家仲keep住好fd。人工一到旺季就3萬中至4萬,你叻既平月都可以做到 。及後考慮到前途最後都係轉左行了⋯
企足一日既工種, 大部份都係搵錢睇病
唔係個個都有得揀
我都好後悔返過,而家膝頭哥耐唔耐就痛...
都唔知係咪因為個時企得耐又成日跪地執貨整到變舊患
Aggerretail前線真係做狗
Office e家減working hour
但舖頭死都唔減
到依加冇左班大陸閪客 飲食零售行行走即刻出黎喊苦喊忽 賺個陣又唔見你出聲?

利申:年少無知 中學個陣都返過下m記 唔捱下唔會知出面世界係點
同你一樣
不過唔洗搬貨
但要係個倉跑上跑落攞衫比人試
今日又企咗12個鐘放工又要逼車冇位坐 番到屋食完嘢沖涼又要訓 然後話咁快就要起身同人逼車 啲更永遠返早收夜 ot更加不在話下 每日都翻翻下頭暈 好辛苦 明明只係個pt retail 點解好似去咗地獄咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞