返左OFFICE後, 好佩服以前返RETAIL企足一日唔坐既自己

217 回覆
586 Like 6 Dislike
認識到基層工作,我有個老死走去做海洋公園做清潔
返過暑期工sales
每日企八九個鐘
返六日
唔覺腳攰
係返夜冇私人時間
之前返過運動家真係好撚認同
過年做短期合約 都冇話過唔俾放假同埋抖嘅
一返就返足全日 大佬pt使唔使賣身呀 又唔係多錢 又唔俾唉 企足咁耐 屌你老母仲要返上水對撚住班大陸閪
真心,一出嚟就做office嘅根本唔會知舖面辛苦,有時聽到啲order我都r頭

想做死舖面出聲囉,大家做唔成朋友,都係一場同事,鳩出discount 玩死人咩
企真心辛苦
不過睇下你返邊間
唔知做乜9我返親啲retail都係好撚hea
日日㩒到個電話就黎爛 坐又無人理
岩岩考完Dse做過好多份pt,做過一次餐飲發誓以後都唔會再做,d碟重撚到仆街又要企足全日又要做清潔(掃地、拖地、抺枱)個時仲要冇請洗碗工叫我地宜D 37/hr既pt入去洗碗,個時真係覺得自己賤撚過地底泥。
早排戴住口罩都要捉a rank 笑容 真係on99
樓主我明白你個感受
from 5 翻retail parttime 朝早翻0830準備新貨+大型promotion,7、80箱貨加埋幾千件衫,執到傻,衫都好啲,但係有幾箱全部都係牛仔褲,重撚到仆街。
1000開門仲有一半貨未開箱,咁只可以搬啲貨入倉,大型promo人流一定多,根本冇可能搵人去執貨。啲未開箱嘅貨就只可以堆係倉。
2200收舖,見到個貨場好似經歷完世界大戰一樣亂到七彩,幾個同事你眼望我眼咁不斷折衫,折到差唔多手都斷,折完仲要搞埋倉入面啲貨,最後搞0130先收工。
嗰陣時時薪得$45,都唔知點解自己咁傻要去做。
讀中學時期做過飲食同賣衫
好記得收鋪時落閘,要一個人搬個舊銀色一棟野
撐著放係落閘位到,個舊野重到仆街
當時新仔,俾班阿嬸洽,又串9我等緊入大學做咩黎做暑假工同佢爭飯食

呢種廢老做死一世呢d工就岩
之前做酒店飲食 做到仆街先55蚊個鍾 而加出部車做FOODPANDA 閒閒地120-130/HR 個鍾
same, 當年做餐廳,收野時唔小心將個火鍋倒左落隻腳到,好在已經熄左火好耐唔太熱
但人地食淨d野食倒左落身個一刻覺得自己係地底泥

依家出去食飯對waiter好有禮貌
同埋會食得好乾淨
做緊
攰到傻
返緊office 得朝早2個鐘有野做
如果有得早收工就好
我以前做運動家 summer temp ft 日日比人屌 有日比人屌到喊 自此知道讀書重要 之後hd 爆上u u再爆grade 搵到份好工 所以我都好感謝呢個機會比我知道要增值自己
係, 啲更可以7到返 13-22
訓醒就返工, 收工就訓覺
牛仔富真係重撚到呢.. 我都試過40/50箱貨, 仲要數件數, 果時真係求鳩其數完就算
考完dse返過1個月 haagendazs
呀屌你老母 企到腳都斷
筆雪糕筆到隻手好痛
想講 個隻黑朱古力雪糕係好硬 勁難杯
次次有人揀呢隻味
我都係個心到屌佢老母一次
$45一粒鐘又要笑笑口 welcome to haagendazs
又要抹窗抹地 掃地拖地 倒垃圾
哇屌你 未試過 咁辛苦
啲同事仲要好西
又夜收 啲客走曬之後仲要清潔個啲 大概一個鐘
收夜真係好辛苦
一次12/凌晨一點先收工
好辛苦
錢真係好難搵
我都返過好耐Retail,近呢半年返office,以為唔會慣,點知好舒服
盤點真係on9
數到半夜第二日仲要開早
屌你老尾 retail都要返通頂
咪係
我之前間仆街公司6點半叫人盤點,第二朝又叫人追更 個阿姐仲要九點先show-up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞