返左OFFICE後, 好佩服以前返RETAIL企足一日唔坐既自己

217 回覆
586 Like 6 Dislike
仲要條數好時公司袋
差時又捽鳩人
我上面講果份都係咁

啲同事係 返09-22
之後盤點 第日放返假
我仲記得果次盤點啲pt個個唔返, 因為我temp 一定要返, 果日收02
仲要盤盤下發覺唔夠人 叫啲day off既ft返黎幫手, 仆你個街佢地又肯
唉 ,果時我間19屋村鋪一個月閒閒地200粒 (2013年), 自己諗mk tst銅記條數有幾多

btw handm 家樂坊月租幾百粒都仲有賺

我收緊35一粒, ft 都唔會過萬, 想像唔到佢幾好搵

其實啲衫成本好低, 由其是啲淨色t,幾蚊一件, 但賣緊成舊水

牛仔嬲果啲賣緊300-400都大把人買, levis就更加

當年自由行最hit果10年, 班商家佬真係賺到笑
而家只係減肥, 其實商場都仲有人流, cut緊啲pt 都圍到皮
Muji
後生翻pt遇到閪經理咪當體驗吓
嗰陣成日比佢屌廢
但一至四非旺區翻夜係好舒服 七點打後已經無乜人
同啲後生同事入倉玩下電話又一日
星期六,日忙到仆街
狗撚線公司
用力同用腦嘅分別,其實一樣都辛苦

想當年暑期工做倉做到有小小老鼠仔
不過而家諗返起以前同班美容姐姐一齊做promotion可能係我最開心既時光
坐office 真係d時間過得好慢
以前讀書時都做左5年幾retail sales part time 仲要個陣好窮成日申請返whole(8-10個鐘)個陣係返到好累 放工又要做project 但又肯捱落去第二日又照返學依家返office你要我OT多2個鐘彩佢都有味
我覺得做一兩年都ok既
但如果做成世真係難 人工算係高 但其實勞損得幾犀利
同埋而家無之前咁好景 分分鐘手停口停
手足好等錢洗?
u記?
以前pt sales 企慣左冇乜嘢
反而而家坐office坐到周身痛
你係咪當時做PT俾人恰得太勁
以前做過retail pt 3個月 做完之後小腿都大隻咗

最難頂係食野唔定時 收工又收得晏
返sales係企辛苦
但同事差唔多年紀 日日吹下水好快過

文職就舒服啲
但同事年齡層好闊
笑位唔同
成日聽佢哋啲on9笑
真係覺得好煩
依家都係一啲啲品牌
有啲品牌依然係好高人工
某C字頭名牌 開門果個唔駛sell客都兩萬幾 8日假
但前題係要個樣中上

但有啲名牌袋氧多既盲差左好耐
某C字名牌以前當紅時sales底薪都18000
計埋佣平均一個月最少$35000
但依家啲Sales大約得$20500左右
仲要勁俾人捽數同屌到仆街
不過好彩,我班同事、sic都對我好好,平時都有講有笑,meet到target分嘅獎金會有一部分交俾阿公,咁平時聚餐、買零食都係阿公出。基本上我翻咗半年都冇鬧過我一句,最多提點下我應該點做。應該好難再遇翻咁樣嘅同事。
以前ikea返工
朝10晚10
有時要追埋更10至7半
真係 駁唔到
做過retail 做過飲食 真係比狗屌
大學讀書時期做零售

戴walkie talkie耳機
長期戴嗰一邊,聽力極差
有人話點解唔換邊戴
屌咁咪雙聾

企得多腰椎痛
後尾搬咗屋 辭咗職搵唔返同行
反而搵到文職夾到返學時間
人工差唔多 的確無咁辛苦

細個做過
覺得好無衣食

出錯單/配料錯
新鮮無壞嘅食物 你食唔落就要傾倒

試過話想拎啲麵包皮邊餵野貓
經理話ok
我收集咗一日
佢轉個頭話唔記得 黎手扔晒佢

呢啲折福行業唔做也罷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞