返左OFFICE後, 好佩服以前返RETAIL企足一日唔坐既自己

217 回覆
586 Like 6 Dislike
企慣左就無野
其實起floor劑企唔郁真係好想死
18歲開始番餐飲,到宜家過左5年岩岩畢業,仍然好掛住番餐飲個段時間,辛苦得黎開心,仲識左好多朋友
有d工係靠經理把口,引到你做
細個啱啱考完DSE
返過份飲食pt
一日返5粒鐘 收工後已經隻腳唔係自己
一返到屋企就瞓著
做過幾份暑期工要企,我發誓唔再做要企的工。冇得坐的工都係反人類低賤工種
office工慘在啲嘢會跟埋你返屋企

都零售收咗工就真係收工
番retail都可以好多閪同事,尤其女人...淨係番過兩份retail但兩份啲同事都勁閪,岩岩返無耐返頭幾日啲野唔熟手好正常但都會瘋狂閪你同勁無禮貌仲閪撚過啲客(可能真係我工作能力太低啦)依加有啲後悔當時辭職嘅時候點解唔屌番佢地一獲先走
Lm
每份工最辛苦都係關人事

年輕人真係要畀心機讀書
唔係就要做啲辛苦工
份人工係佢哋動力
所以得嗰雞碎真係搵鬼做
有好有唔同, 坐得多。又去返比錢做gym
Me too
而家返office好似去刑場咁,日日都提心弔膽驚做錯,冇做錯都A字膊瀨落你做漏令人哋做錯,有又死冇又死
年紀相差太大冇偈傾,日日返工對住個mon做自己嘢
忙到甩肺人哋又唔會見你辛苦而幫你,反而因為唔係佢負責,見你未完成就屌鳩你

口密腹劍冇朋友

有時覺得真係返返retail仲好
同事冇generation gap,嘻嘻哈哈又一日
閪客可以大家入pantry屌,有咩事大家拍爛擋砌掂佢
就算大家都冇做都會夾日子reu
係可能返shift 追尾班車返到冇朋友,好難約返中同,但做落咗會同同事做朋友,未嘗不可
有電腦可以remote公司?ok,返屋企你都要做
Same,見office成日呻辛苦,轉個頭搽指甲油,水都唔洗你換,呻乜鳩

落錯決定令下面跟錯你order嘅精神上辛苦我都仲buy,因為我受緊

利申:武肺都要騎牛揾馬
我覺得人係要做過呢啲閪工先有啲歷練
我當年都一出黎就做倉之後跟過車,屌你老母辛苦到
讀書返pt做sales,收工仲可以同班同事食宵夜吹水吹到2,3點第二日再返早
而家岀黎做野朝9晚5已經攰到頂唔順
間唔時諗返覺得好開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞