返左OFFICE後, 好佩服以前返RETAIL企足一日唔坐既自己

217 回覆
586 Like 6 Dislike
老老豆豆, 真係唔明以前點捱過黎
做RETAIL 要搬搬抬抬, 得閒幫啲公仔換衫
果舊野又重又盛, 又要搬上搬落
係貨場一定要企直, 縮下腳, 打喊露比人屌到仆街
更加唔可以挨挨笨笨
一更閒閒地4-5個鐘, 係放飯先可以坐下
啲仆街 SHOP IN CHARGE成日籍機而去食煙
我地做細既去洗手間去多兩分鐘都屌
好唔容易企到10/11點先有得收工
做大優惠果時 10點先落閘
有次摺埋衫出埋新貨都12點趕尾班車
然後第日又要企10粒鐘
岩岩返RETAIL果時, 頭兩日返到屋企真係覺得隻腳唔係自己
沖涼都想浸浴
果時10幾歲返暑期工知道幾時會係終於都冇咁攰
到而家都唔理解點解啲FT會視呢行為視身職業
有啲仲要係同一間賣衫店做足10幾年
雞碎咁多人工買起你隻腳
白嶺真係好做好多
有幾多人曾經試過室內做野, 開大個冷氣
都會做到出汗?
我試過
搬完一箱又一箱貨, 著件POLO 都會汗流夾背
好多人話飲食要返SHIFT 又要搬搬抬抬好辛苦
但其實零倉未一鳩樣
大部分RETAIL 都係SHIFT 到冇朋友
一樣搬搬抬抬, 仲要捽數
諗返起之前自己返飲食pt 真係on99
誰沒年輕過, 讀書時期捱下係好事既
出左黎做野都5年, 講真, 冇一份工辛苦得過我18歲考完DSE後返果份零售
果種辛苦唔可以用文字表達
一坐低一次都好感恩
果時入箱飲水都唔敢坐, 飲多兩淡又比人屌
唉.. 點解啲廢老廢中可以返成世架?
推下先
你米理我愛返工
有冇人吹下水
依家做緊邊瓣
我都想象唔到班地盤佬夏天可以做足一日
retail好既地方係d同事唔會西口西面,又會一齊屌下d西客,得閒又會吹下水
office d同事真係好多都口蜜腹劍
我都係
以前讀書返賣衫pt,做飲食搬可樂都得
而家做左幾年office個人虧左
生活好咗就夠啦
文職19 clerk囉, hea下hea下又一日, 比起以前份 retail, 辛苦程只達當年30%, 所以唔明點解以前捱到

返 retail食飯唔定時, 忙起上黎試過4點要你食晚飯, 之後直踩到11點收鋪

係貨場飲淡水都要人批,而家返office隨時叫個外賣一路做一路食
睇運啦, 的以前做果間啲19師奶好鐘意搶客, 做靚自己條數, 18歲就可以經歷呢個世界咩人都有, 講真我返兩個月暑期工姐, 點威脅到你, 咁都要踩我上位?
最慘係pt都摔數, 返一日 sell唔到6-7k真係指住你黎屌 ,pt 咋我 果時仲要35蚊一粒
係既, 諗返7-8年前返暑期工, 唉..點捱過來架我? 文職真係好返好多, 奉勸年青人比心機讀書 ,10份藍領工, 9份每日企10個鐘
人窮命賤, 其實殺利亞都一樣, 果啲碟不知幾重,但到而家都係40幾50一粒, 唔明點解會有人做, 出面大把data entry clerk請緊50一粒
好 Agree 屋企冇錢要返埋啲濕尻侍應 企到家陣長短腳 出左黎做野之後好後悔當初做得咁辛苦
家陣坐係 office unun 腳人工 最辛苦個日都冇當初返一日平日咁辛苦
Retail啲同事好傾啲喎
依加返office 同啲同事係冇計傾
咁我好彩,以前返開鋪都係同我差唔多年紀既人
呢家返office好多都係年紀大個d成日單單打打,好想走但呢家個市又唔好,焗做
做過retail一年 企足一日 做經理周不時可以入房坐陣不過太忙機會唔多
之後返左五六年office 隻腳出街行耐少少都仲係會又痛又攰
好撚後悔做過retail
其實企得耐隻腳好傷 由其是藍領工一日企8-9粒,一星期5-6日,計返一個月企200個鐘真係閒閒地,仲未計期間要搬搬抬抬, 雙腳負重好高 好心政苦立例保障藍領工人有合理休息時間啦, 有咩可能要人企一日唔比坐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞