返左OFFICE後, 好佩服以前返RETAIL企足一日唔坐既自己

217 回覆
586 Like 6 Dislike
諗起以前一星期返2日飲食part time
仲辛苦過而家返5日office工
係, 我就係今日行完街,係巴士站企左15分鐘等車都頂唔順, 就打左哪個post
但我以前一日真係企8粒, 只有食飯時間可以坐
yes
諗返起當時做過
大連鎖既運動鋪
做pt賤過狗
好似得 30分鐘食飯
去廁所 飲水都比面色你睇
仲要踎底幫客綁鞋帶
最後都做左一星期定二星期
諗返起都好驚訝當時唔係即日走
我2013年返, 果時ft 都係7800加1000到數 commission
U記?
最慘係唔知點解啲濕尻侍應工要求咁高,去廁所都要計住去左幾耐幾次,歡迎光臨叫得唔夠大聲又屌, 都唔當員工係人。

我都勸後生仔唔好做啲工比個黑歷史自己,讀好啲書吧
當年暑期工 返過一星期速遞
辛苦都係其次
絕望感 真係
自始就努力讀書
嗰時真係放假就唔想落地行
做幾個月麻木左好似冇事
但唔做之後腳痛就開始發出嚟 過幾年先慢慢好返啲
考完DSE我都返retail不過嗰度啲人好好 你鍾意入去打下機有得飲水坐多陣有得 樓主你唔好彩姐
藍領工果種辛苦同office白領絕對係不可言喻

office除非做到m位要日日比老細摔, 果班 clerk senior clerk可以講無壓力可言, 9fingfing又一日, 但藍領工調返轉, 最低果堆最撚慘, 日日比in charge 摔, 冇數唔比落閘收工唔比食咁耐飯唔比去咁耐洗手間收工要搬貨拆箱摺場仲要早10分鐘返倉 briefing
真係比心機讀書學下 excel 學兩句英文email

做個19 打字 clerk好過做 operation,
有人講打字 clerk有咩前途, 我反而想知前線 retail sales , 侍應又有咩前途?

要做 sales 就做行街搵客果啲啦..
做過retail 多過十年,不過做後勤多,但係都成日出貨場幫手砌...辛苦同人工低,不過啲人真係好啲,放工放假會一齊去玩
而家轉左做office, 同啲同事完全無計傾
U記係咪其中一間最撚辛苦嘅retail
冇啊屌佢老母, 我仲記得返左一個月, 果個月到數 target 200萬, 果個月爆到20x萬(我收緊$35一粒)
之後 briefing 個個拍手因為有錢分,但其實都係分到$1000(最低果班ft)

果時我都以為自己有得分, 喂你班仆街分100比我都好丫
點知一蚊都冇, 咁你摔我數?仆街
仲未講,如果果日冇數, 個incharge係會幫你打卡收工, 但你唔可以走, 要繼續執貨, 再唔係要啲員工買野 meet target

藍領工真係比狗做
你真係以為全部地盤佬做足一日

放飯放tea放煙break

做大樓仲正
1半時間係休息,做到咁快想冇工開咩
要既係準時交貨,唔可以提早交貨

不過做地基嗰批就真係辛苦,真係冇得停,易比人捉到

不過落手做嗰批份糧係應得,做嗰陣真係好辛苦
你個間乜黎好撚癲
睇文係既, 但其實間間 retail都係差唔多

由其是萬寧果啲, 人工低之餘規矩又多, 唔比籃講少句早晨都會比人屌, 連鎖賣衫一樣, 賣電器/電話就唔清楚
以前pt都返過
真係唔知點頂
十個鐘齋企又唔可以禁電話
諗起都覺得on99
係香港都好多分店架 .(唔係u記唔係it). 其實我都返過三份賣衫, 但我上面講果個間真係好癲, 每次諗起都唔知自己點捱, 更加唔明點解班7頭ft會做到10幾年,有啲仲要大西北出九龍返工, 每次見到佢地摺衫摺到11點趕尾班車走,第日返08(因為有新貨返要早啲返黎拆箱),我就覺得其實人生為咩呢?
我以前都捱過 之後去返讀u 依家都係返office
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞