返左OFFICE後, 好佩服以前返RETAIL企足一日唔坐既自己

217 回覆
586 Like 6 Dislike
返過 有一日阿姐比我入倉整tag
全日都坐係倉 極度感激佢
第二日又要返出去企
地盤佬人工一個月有幾多大約?
邊間咁正
b字頭架, 有朋友做 h and m, 鬼佬公司文化ok 而且9成掛裝 ,唔算太辛苦, 呢間聽講好做
2013年價 ft 7800+1000到數 commission
以前大學Pt 番Retail 企到腳都跛,但都會想番工,因為有好多後生靚女同事一齊番一齊吹水。
以家做緊政府文職,太多老屎忽唔做野,都係另一種辛苦,仲有好多職場黑暗,反而retail真係可以天天真真過日子
依家中位數應該係2萬尾至3萬
我以前新仔 做雜工 都有850一日
基本上日日都有工開 不過真係易比人拖糧
做左兩年office ft
但好掛住當年企floor既日子
點算
係sales好做定我唔鐘意坐死一個位
藍精靈
上一代就個個都係由低做起既, 做到team head閒閒地都10幾年年資, 果時識個做左13年都只係 shop in charge (對上有super + manager),而家行經間鋪,仲有個7頭sic仲做緊, 計返分分鐘係間公司做左20年, 好似都未升super ,不過而家u記都有啲mt program 比人直升做副店長
如果趕起上黎 好多時星期一至六都可以比你揀o唔ot 連星期日都有得返 不過真係會好辛苦
之前ot到半夜2點 訓幾粒鐘又繼續返工
睇彩數啦 我有啲fd做u記都好開心,又多後生女, 零售唯一一個好處應該係多同年齡既人 飲食係唔會出現呢個年齡階層,文職就多師奶
做過飲食零售pt先知道讀書緊要 為左以後唔做呢啲工
我都見過 明明有人返1300-2200
1430就叫人食飯 你都on99
Agger 以前番過日資retail 日日執貨企貨場十幾個鐘
仲要成日比人捉有冇做足6大用語/5大用語
遲到又要補番鐘
宜家番左office真係番唔到轉頭
睇到呢個post諗起自己當年考完dse返過一個月萬寧
除咗要散下貨,企足成日之外的確係冇乜要搬搬抬抬勞力嘢,但啲濕鳩rules回想返都覺得痴線
最撚憎企門口凡係有人出入都要早晨隨便睇/多謝晒拜拜,一時話你冇笑容,一時話你太細聲,屌你老母間鋪仲喺水貨區,每秒鐘起碼五條友經過我面前,講漏一句都Call mic屌
睇到有人戴cap帽/推bb車/孭大袋/著多袋嘅衫又要call mic,有人停喺condon架啲貴貨架前又要call mic,唔講真係以為我有七隻眼。結果冇客時同個呀姐吹句水又俾人call mic屌

放榜之後即刻睬你都有味,跟住冇撚再做過sales補習好搵又搵得多,hea hea下又幾百蚊,先明點解讀書咁重要(無意冒犯)
雖然好多工都一樣咁辛苦,但啲職場事非對當年17、8歲嘅我好大衝擊而家就明咗周圍都係咁,對啲sales哥哥姐姐好有禮貌唔該前唔該後
試過返份6DAY得萬三蚊零售
果一日DAYOFF根本拎黎回血唔想出街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞