返左OFFICE後, 好佩服以前返RETAIL企足一日唔坐既自己

217 回覆
586 Like 6 Dislike
我之前讀u都有係某主題樂園做清潔 出到黎返ft都有繼續做
一日差唔多10個鐘除左食飯9個字同放break 3個字 其餘時間都係企
又唔覺好辛苦 除左個天好曬果陣果陣出去掃地同收垃圾好難頂同埋看某幾個超多人既廁所之外
出黎返ft反而覺得係office一日坐足8個鐘對住部電腦仲仲仲辛苦 個屎忽真係會坐到痛 都係鍾意可以行黎行去多d
不過你零售要搬野or做飲食應該真係會辛苦過清潔好多
以前炒老就散,做會展起場拆場
辛苦到仆街
蛇頭同d同事都係退休廢老
班老野成日嘈交互屌
Agree 依家廿幾歲出黎做野都冇一份工辛苦過考完dse個年返零售
仲要返尖沙咀舖 忙撚到hihi
2個死肥婆中女又洗盡pt 成撚日點9人跑倉
個倉係3樓 要跑樓梯 個倉亂到乜咁 仲要揾唔到件貨 揾慢少少都係對講機屌 做2個月辛苦到個個都話我瘦哂
企足11個鐘 得個40蚊一個月 諗起都on9
人大左 都唔明點解自己嗰陣會返呢啲工 可能就係返過先會立誓以後都唔會做呢啲
藍領工最好做就係 manager / ass man果班, 得閒出貨場食枝煙打個飛機都得, 搬貨拆箱摺衫全部都係班細要做, 唔係去到唔到數比rm(區經理) 摔, 都唔會同辛苦扯上關係
未就係, 返office冇人傾計未上網睇新聞睇fb睇連登 ,9fing fing 又一日,不知幾爽
40蚊一個鐘*
都啱
同埋返office 同啲同事嘅年齡差距太大 根本冇嘢好傾
真係有同感, 我當年返屋邨商場都忙到仆街, 自由行盛行果幾年, 零售同業收最低工資, 但每個月閒閒地出緊500-1000萬數比公司
講真mk 果啲幾層貨場(b記,搵記) 啲租金間間都過百萬, 一個月500萬sales 真係好基本, 但班pt50一個鐘都冇
有名你叫廢
但係人工比之前比係少左幾多定一樣?
地盤佬幾錢一個月架
我office返工都會出大汗
大汗撚
所以真心respect
係咪犯咗法返工時間唔當返工冇錢收
開名啦樓主,等其他人唔好中伏!
btw間野ft人工幾多?
屌你開名啦
有冇咁癲...
manager / ass man個班都係由底層做起定係俾大學生fast track入去做?
同你相反
18歲出黎做嗰份retail pt係人生最開心
大家全部差不多年紀又啱傾
其中一個最好既朋友都係嗰份工識
仲有幾pair結埋婚,生埋bb
夏天多數有得做下抖下 不過都係好攰
好多時未開始做已經成身汗 做室內就焗到仆街 做室外就曬到仆街
返過既retail part time 都好好
得閒仲可以坐下
65蚊一個鐘
呢啲真係睇你搵咩retail

而家ft 都係做retail
隔兩個鐘可以break15分鐘
好睇工種,不過勞動工作係無可能實做八個鐘
身體會頂唔住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞