[四月新番] 昨日之歌

500 回覆
30 Like 3 Dislike
品子正仆街
不要再說了
好慘啊
如果你係晴嘅話 我諗當時你都有機會會咁講
果刻真係除咗恭喜之外唔知講咩好 因為你好鐘意果個人 都想佢幸福

除非你不顧面子反面以後唔見發爛渣 但係你愛一個人係唔會咁做同埋想留返條後路 希望有朝一日對方會散會變心 雖然咁諗係好衰
wiki寫 話數 TV放送12話+網路配信6話(預定)wo
網路配信已經出左5集
1分鐘果啲?
明白呀..
但依家旁觀者角度
睇到佢咁都講得出,個心痛到唔想做人
今集浪同晴見到佢地既反應,真係好大既對比
我覺得最正係小晴原本隻手已無曬力...之後又發返力去揪返起袋蛋糕...內心已經好傷心都要扮堅強

臭菜真係好賤...(重要躲在男主身後)....呢度抵比烏鴉串...

男主自己都忍唔著串返下臭菜 '

下集好緊張...."戰鬥番" 最終回
呢2條煩鳩
一個碧池
一個性無能
如果有追開漫畫
實睇到燒書
男主快手分手啦 根本就冇結果 明明自己都知架啦
我又覺得個畫風冇問題,睇埋第12集再算
個老師匿係男主後面個下真係睇到火撚滾
兩個都垃撚圾唔嗲唔吊不斷傷害浪同晴
就算男主真係被老師飛咗去追返晴 晴都唔應該受啦
一個二個當人水泡
3個月波皮都掂唔到
烏鴉妹點解會鐘意呢條廢柴
睇之前個心已經戚住戚住,睇到烏鴉嗰到個心好似穿咗個窿咁
成套野勁抑鬱,我未睇過愛情番係咁玩
個個都話榀子係仆街,其實男豬都差唔多仆街,釣住烏鴉唔放搞到烏鴉sad到工都唔返,佢已經無朋友重要咁對佢,係咪要搞到人自殺先安樂
分手都合理, 話曬都叫試過同「女神」拍拖 (名義上)
勉強都叫得到過,試過, 叫無遺憾、了咗心中咁耐的結
Unpopular opinion: 我覺得烏鴉妹比榀子更唔討好

[red]tl: dr: 浪同烏鴉妹其實都好自私唔理鍾意嘅人嘅感受,榀子對魚住相比之下其實無咁仆街

榀子對魚住係自私,魚住對佢黎講只係一個大將軍,對住浪又唔夠撇脫,簡單啲講就係唔想做醜人得失任何人,想逃避所有責任
但係榀子嘅行為好大原因係俾 '昨日' 束縛住。榀子起碼俾過機會魚住嘗試 (一半出於好感另一半出於愧疚),亦都有對魚住付出過,只係佢忘記唔到死左嘅好深愛嘅'前度',所以同魚住先至唔work。
榀子嘅行為點都係唔啱,係未放下前度嘅時候係唔應該同新嘅人開始,但係佢嘅行為我覺得起碼係人之常情。魚住同榀子只係timing 唔啱,如果榀子同魚住遲啲先開始其實可能真係可以開花結果

掉反轉睇烏鴉妹,佢對魚住係好有'愛' (雖然佢自己都解釋唔到佢嗰份愛係出自咩,但係愛情本身的確就係咁)
但係魚住一開始對佢都無咩印象,烏鴉妹已經不斷追求佢,到中期魚住覺得困擾直頭開口同佢講唔好成日搵佢 (其實都明示緊叫烏鴉妹收皮),烏鴉妹都係到死纏爛打,明知自己嘅行動對魚住黎講好沉重同會令魚住好困擾都唔知所進退,重要成日去人地屋企同工作地方捕住人,掉反轉如果烏鴉妹係烏鴉佬一早俾人話係stalker 拉左啦
大佬,鍾意人唔係大曬㗎,如果人人都心想事成就世界大亂啦。深情還深情,但係唔係做痴線嘢嘅藉口,如果知道自己嘅行為令對方困擾都重唔識收皮,咁係叫做痴漢唔係叫做 愛。烏鴉妹幾可愛都改變唔到佢係stalker 嘅事實
[black]我女朋友就係先後俾幾個男人stalk 佢stalk 到去屋企樓下,我女朋友一早直接拒絕同block 曬佢地就係到解釋話因為自己好愛佢所以要體諒佢控制唔到自己,有啲重要怪反我女朋友轉頭唔肯俾機會佢地,然後就係啲fb ig 扮慘情play the victim card,成班青山走犯咁[/black]

而浪就直頭係個乳臭未乾嘅死仔,榀子已經開口拒絕過都係到死lur,今集知道左榀子同魚住係一齊重要係兩個人面前發火要人解釋
浪就好似啲小朋友得唔到自己想要玩具就係條街到lur 地發脾氣,浪同烏鴉妹嗰種 '因為我愛佢所以就做咩都得嘅唔駛理對方感受' 嘅心態有啲似,只係實行嘅方法唔同
而事實上榀子由頭到未都唔係浪嘅附屬品,榀子都講到明只係當佢係細佬同family friend,榀子同邊個一齊原則上都唔駛同佢交代 (呢方面烏鴉妹反而幾成熟起碼識得祝福魚住,要俾返啲credit 佢)
重有就係今集開頭魚住自己都唔敢同烏鴉妹講自己同榀子拍拖,到俾烏鴉妹發現左都係一句嘢都無講,要烏鴉妹自己獨白收自己皮

榀子起碼有部分原因係因為顧慮浪要升學唔想影響佢 同埋要慶祝唔想掃興 加上散band 嗰陣同浪鬧交 先未同浪講

就算唔用上帝視角睇魚住自己咪同榀子一樣,點解佢會好意思怪榀子唔同浪公開,根本就有口話人無口話自己
如果有經歷過遇到d自己唔係真心鐘意但又太過黏住自己既女仔,或者會明白男主既心情,佢之前其實都決斷過同烏鴉妹講無結果,小晴就話其實係佢自願。不過成套用上帝view咁睇確實小晴係好值得同情,我自己就覺得佢描述呢d咁矛盾同暖眛既關係寫得好仔細,俾著我係男主,可能都會跟故事個走法行落去
烏鴉妹值得同情係因為佢可愛啫,如果佢唔係靚女甚至係烏鴉佬一早俾人塔返差館
Unpopular opinion: 我覺得烏鴉妹比榀子更唔討好

tl: dr: 浪同烏鴉妹其實都好自私唔理鍾意嘅人嘅感受,榀子對魚住相比之下其實無咁仆街

榀子對魚住係自私,魚住對佢黎講只係一個大將軍,對住浪又唔夠撇脫,簡單啲講就係唔想做醜人得失任何人,想逃避所有責任
但係榀子嘅行為好大原因係俾 '昨日' 束縛住。榀子起碼俾過機會魚住嘗試 (一半出於好感另一半出於愧疚),亦都有對魚住付出過,只係佢忘記唔到死左嘅好深愛嘅'前度',所以同魚住先至唔work。
榀子嘅行為點都係唔啱,係未放下前度嘅時候係唔應該同新嘅人開始,但係佢嘅行為我覺得起碼係人之常情。魚住同榀子只係timing 唔啱,如果榀子同魚住遲啲先開始其實可能真係可以開花結果。

掉反轉睇烏鴉妹,佢對魚住係好有'愛' (雖然佢自己都解釋唔到佢嗰份愛係出自咩,但係愛情本身的確就係咁)
但係魚住一開始對佢都無咩印象,烏鴉妹已經不斷追求佢,到中期魚住覺得困擾直頭開口同佢講唔好成日搵佢 (其實都明示緊叫烏鴉妹收皮),烏鴉妹都係到死纏爛打,明知自己嘅行動對魚住黎講好沉重同會令魚住好困擾都唔知所進退,重要成日去人地屋企同工作地方捕住人,掉反轉如果烏鴉妹係烏鴉佬一早俾人話係stalker 拉左啦
大佬,鍾意人唔係大曬㗎,如果人人都心想事成就世界大亂啦。深情還深情,但係唔係做痴線嘢嘅藉口,如果知道自己嘅行為令對方困擾都重唔識收皮,咁係叫做痴漢唔係叫做 愛。烏鴉妹幾可愛都改變唔到佢係stalker 嘅事實
[black]我女朋友就係先後俾幾個男人stalk 佢stalk 到去屋企樓下,我女朋友一早直接拒絕同block 曬佢地就係到解釋話因為自己好愛佢所以要體諒佢控制唔到自己,有啲重要怪反我女朋友轉頭唔肯俾機會佢地,然後就係啲fb ig 扮慘情play the victim card,成班青山走犯咁[/black]

而浪就直頭係個乳臭未乾嘅死口靚仔,榀子已經開口拒絕過都係到死lur,今集知道左榀子同魚住係一齊重要係兩個人面前發火要人解釋
浪就好似啲小朋友得唔到自己想要玩具就係條街到lur 地發脾氣,浪同烏鴉妹嗰種 '因為我愛佢所以就做咩都得嘅唔駛理對方感受' 嘅心態有啲似,只係實行嘅方法唔同
而事實上榀子由頭到未都唔係浪嘅附屬品,榀子都講到明只係當佢係細佬同family friend,榀子同邊個一齊原則上都唔駛同佢交代 (呢方面烏鴉妹反而幾成熟起碼識得祝福魚住,要俾返啲credit 佢)

屌啲排版亂曬,自膠
四個主角都係垃圾中係垃圾
男1 優柔寡斷
男2 小屁孩
女1 煩膠
女2 慢熱L
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞