信用卡討論區(89)東亞日正式收皮

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
有冇人知上網Apple Store買嗰啲Gift Card可唔可以到時買電話嗰陣一次過用幾張?
例如簽食飯

vs:
基本0.4%
最主自主5x 2%
vs 6個cat額外 1.2%
0.4%+2%+1.2%=3.6%

白金:
基本0.4%
最主自主5x 2%
0.4%+2%=2.4%

咁樣明唔明?
不過提提大家 最紅自主每年只計頭10萬
我記得上一次promotion嗰陣玩藍綠轉賬
如果要入sms code就計
唔知今次條款有冇改
同埋藍綠係一時時要收sms 唔係次次
賺取高達只係講你基本1x 自主5x vs全額外3x
=9x

所有hsbc卡都係只會有自主5x

感覺個宣傳好語言偽術feel
唔係點樣氹到人
連埋最紅網上/外幣 有高達14x添
但咪又係逐行睇條款先知每季下限3000 上限15000
睇睇下真係支銀簡單計好多雖然有上限12千但啱窮L

hsbc就啱高消費無上限群組

scsc就for大小通吃乜都唔洗理
唔同卡唔同玩法啫
肯花時間 揀啱自己用嘅卡咪慳多d

本身visa signature就應該係定位較高消費嘅客群

scsc 得1.5%只係so far so good
唔太吸引
每次在 Apple Online Store 及 Apple Retail Store 購物最多可使用八張 Apple Store 禮品卡。在使用信用卡/扣賬卡購買時,亦可一同使用你的 Apple Store 禮品卡。
Krisflyer個suite真心正
試過買20蚊,但睇返360冇回
反而2000就見到有回30
佢個換來回 送一個free stopover仲正
識玩係抵過Asiamile

唔係50先回
一直常用嘅有呢兩張卡
AE大頭 主要用佢儲積分
DBS BWM 就係AE碌唔到就用+外幣

而家對儲里數嘅意欲冇咁大
所以今日用十萬資產網上申請咗Red卡
但冇即時批核所以未知結果
仲諗緊好唔好同時申請simply cash取代咗Black World佢
大家有冇建議 或者開咩其他卡好
知唔知批咗幾多credit limit
佢指回贈要儲夠50蚊,先可以換返出嚟找卡數
但我碌左20蚊卡數,都應該回0.3,但睇返360個record 唔見有回到
佢要每夠一蚊先會show到,但回贈係會計到毫子
其實有個問題
例如賞品味係計sogo有3.6
咁我係sogo入面 係佢租戶消費 係咪都計sogo?
Citi 八達通個rebate 用咩邏輯入數?
出月結單前已有$22,
但今期月結單只入左$10。
睇佢出乜code
理論上係
我老銅買地底野食都剩係出sogo
呢樣野的確有啲灰色地帶
百貨飲食專櫃唔計飲食
即係例如我sogo地底食ucc找數最黎係計賞品味
sogo唔用sogo卡?
新出卡? 過一兩日先加到
- HSBC

Premier (同時持有Visa Signature):中最紅自主獎賞 $1.85/Avios、網上 $1.19 – $1.85/Avios、海外 $1.04 – $1.52/Avios、AAVS/其他 $16.67/Avios

無持有Visa Signature:中最紅自主獎賞 $2.78/Avios、網上 $1.52 – $2.78/Avios、海外 $1.04 – $1.52/Avios、AAVS/其他 $16.67/Avios
門檻:$1M 滙豐卓越理財資產
弱點:門檻高、轉換Avios需$300手續費

唔咪好明e個? 我兩張都有係咪碌premier 就最低玩? 定都係碌番VS
我想問支銀張SOGO唔係消費既下個月張帳單會自動rebate咩?
3月用apple pay消費果D以為4月statement會有rebate,點知乜都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞