信用卡討論區(89)東亞日正式收皮

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
sc simply cash 迎新可以chok 咩拎
八達通自動增值又唔得...
simply cash現金回贈計小數後幾位?
太低冇得回?
4000都買唔到
你走去買劵啦
4000咁少學生好想整
唔知scsc有冇得入夠資產就批呢
其實hsbc vs唔係2.4咋咩?
點解成日啲人講3.6
5x加哂落飲食唔係2.4咩?
如果oepay都唔夠低成本,我建議你搵HSBC畀8000蚊你食迎新就夠低成本喇
係唔想突登為咗個迎新去亂買嘢
應該計到毫子
vs每個category有額外3x
Asia miles 冇左假單程、如果永世唔坐business class 既話、是咪唔應該再儲里數,

當1000現金回贈vs一萬里 《~ hsbc個rate, 好似變錢自己買機票仲抵
咁我建議當你有需要一次過買超過$4000時,再申請。
同意唔好為左迎新而夾硬消費,變相洗多左錢。

高達9x(3.6%)
每項額外3x(1.2%)
基本1x(0.4%)

如果9x全部放落其一唔應該13x(5.2%)咩
睇條款啦....
個9X包左額外3X架啦
咁即係全部最紅放落同一個category到(比如飲食)應該係3.6?
點解我計親都係2.4
你都仲未明玩法...
VS同白金係一樣,只係每個cat default白金全部係0x,VS有3x
一樣都有6x自己再分
咁你應該明啦?
原來個額外3x係指個9x入面
意思係其他卡本身就有6x但係vs就多3x咁大把
我仲以為講全部類別都已經有基本3x
你理解冇錯呀
係真係六類都有基本3x

睇野真係入去條款睇啦
出面既字好多時都會有錯覺架...
本身有張red同 hsbc白金
但最近應該夠年薪可以申請 hsbc Vs
想問係咪可以去銀行cut左白金 再申請定點?
屌明啦
所以vs一開波低價有1.2
另外再有2.4比你加
但點解我計回贈淨係到2.4到
唔通我禁錯
其實點解咁多人都諗cut卡再申....兩張一齊有冇野架bor....
除非你信用額真係用太盡食住者

最好食埋迎舊先cut
點都唔好cut完先申,因為條款寫明cut過卡某段時間內冇得食迎舊
可以話係
除非轉儲其他 例如SQ krisflyer
或者ANA
食飯淨係食快餐咁撚慘
咩都唔計
乜唔係基本0.4% + VS獨享1.2% + 最紅2% = 3.6%?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞