信用卡討論區(89)東亞日正式收皮

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
MCO 虛擬幣係咪咁好 啲泡沫話爆 瞬間無錢途
完全靠估 諗清楚至好 欺詐陷阱你跌損 變窮途
點解spotify畀唔足?
最惡劣情況,咪當二千幾蚊買張金屬卡,至少平過AE細頭白
如果冇玩開幣,又唔用到佢既優惠
剩係睇佢既簽帳回贈,就真係唔好玩...
正如你所講,計埋其實唔見得有太大箸數,用落更發覺好多費用扣埋扣埋,好容易搵到卡代替(就算回贈可能低少少)

簽帳提款方面呢張野去外國用先真係比較箸數,因為冇外地/外幣手續費
但為左個少少差別扣住咁多錢真係諗唔過

我建議係有以下條件既人先諗玩唔玩:
1. 有玩開虛擬幣想有個好方法出金,不過其實純想出金玩唔駛扣錢既膠卡都可以

2. 真係好想有張金屬卡玩玩(.....FINE我唔阻止你)

3. 你會用得上佢比既SPOTIFY/NETFLIX/LOUNGE之類既優惠, 及
4. 你有強烈信心認為半年後MCO唔會消失或唔會大跌, 及
5. 你會扣既錢完全係閒錢

扣既錢係好大機會TOTAL LOST,呢點好重要

利申:綠卡,已扣3個月
因為佢係用USD轉MCO畀返你
即係先由SGD轉USD,再由USD轉MCO
我記得次次佢都轉唔足USD,你自己判斷下
食飯 白金visa 最紅2.4%
其他red
十世都唔出一次1蚊找2蚊卡數
等到依家都成萬幾蚊rc啦
citi pm 20500分換100蚊抵唔抵
定大家會用黎換miles

205000換到1000蚊
但只里數就換到17000幾里

邊個好
焗你再消費指定鋪頭
就算平時無優惠都要指定鋪頭
一到期就好煩
換miles要睇去邊間同換去邊

研究過econ最抵屌係
轉落VS換去London 單程淡季12500miles+300幾tax
但回程稅好貴 要避開LHR走 同普通買單程貴
附非有BA單機淡季19500+tax
AM就好似係30000+tax
一係就轉落BA
12000miles+tax 換2個鐘內嘅機 例如河內 峴港 台灣

12000miles 要144000分 都值$702
呢啲地方加埋稅 不如買張特價機票。。
12000係單程only? 2個鐘內既機票好多時連稅一千內wo,咁不如換現金?
avios 好似好難換
好心啦,支那野。
非必要的話無謂貪果蠅頭小利。
12000係來回 cx同ba的確唔係幾friend
cx少放位比ba
一係儲多啲

25000 SQ可以換東南亞一票兩地
例如HK>KR>JP>HK
我d假玩唔到呢d,唔係隨便拎到假
圖都貼埋出黎都重要link懶到
拎唔到長假或者日子好難確定就唔好儲miles...
根本唔啱你玩
係,因為SOGO所有counter都係用SOGO嘅卡機,熟食檔夜晚埋數之後都要交盤數比SOGO寫字樓計數。

利伸:識人喺入面做
睇買嘢習慣

有啲人成日去超市買嘢,但超市要星期一先有九五折,唔係太方便
咁sogo卡又無限日子....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞