美國仲可以興盛多幾多年?

208 回覆
9 Like 5 Dislike
我想問樓上話美國會永垂不朽既大國既人
有無諗過百幾年前既大英帝國,全球殖民地獨立得七七八八
由一代霸權變為一個大國仔

如果美國要亡 都應該係歐盟,中國,其他地方崛起,令佢既光芒減淡

中國?
人唔笑狗都吠

理性少少,中國真係好可能繼美國成為超級大國

共產黨控制的中國不可能取代美國,但可以拖低美國。

好似中國拖低香港嘅水平,令到其他城市超越香港,用同樣道理,中國輸出大量人口去美國及西方, 赤化佢哋,拖低佢哋嘅水平,控制佢哋嘅政治經濟。

中國國內GDP增速預期持續調低、房地產泡沫、地方政府債務嚴重等,中國經濟好可能繼日本成為下一個超級經濟泡沫,經濟問題利用香港,令大量人民幣走到國際流通,將中國經濟泡沫問題推去全球埋單,全世界不景氣,可能連帶衝擊多國經濟,包括美國國內經濟。

侵侵上台之前政綱好似想搞人民幣
唔講咩經濟危機,單論實力
中國既gdp好多都係government spending
佢既gdp計法無將private investment 同government spending 拆開,好多係政府基建既水份存在
講經濟影響力,你可以睇下堆金融機構
美國既銀行對世界係舉足輕重
中國既四大行係就好大asset,因為中國將成副身家放落去,但業務既全球性連歐洲中型銀行都不如

Btw 巴打有黑暗故未
我想問樓上話美國會永垂不朽既大國既人
有無諗過百幾年前既大英帝國,全球殖民地獨立得七七八八
由一代霸權變為一個大國仔

如果美國要亡 都應該係歐盟,中國,其他地方崛起,令佢既光芒減淡

中國?
人唔笑狗都吠

理性少少,中國真係好可能繼美國成為超級大國

共產黨控制的中國不可能取代美國,但可以拖低美國。

好似中國拖低香港嘅水平,令到其他城市超越香港,用同樣道理,中國輸出大量人口去美國及西方, 赤化佢哋,拖低佢哋嘅水平,控制佢哋嘅政治經濟。

中國國內GDP增速預期持續調低、房地產泡沫、地方政府債務嚴重等,中國經濟好可能繼日本成為下一個超級經濟泡沫,經濟問題利用香港,令大量人民幣走到國際流通,將中國經濟泡沫問題推去全球埋單,全世界不景氣,可能連帶衝擊多國經濟,包括美國國內經濟。

侵侵上台之前政綱好似想搞人民幣

侵侵政綱係咁講,但只係講,到而家都未做嘢喎,侵侵太慢。

賴春梅:人仔今年或試7.3

人仔發威,離岸人民幣(CNH)重越6.8關口,創近1年來最大升幅。東亞銀行高級市場分析師賴春梅表示,近兩日人仔大幅反彈,主要受到人行政策影響,大陸在新年期間再收緊個人購滙,抑制資金外流,離岸人民幣流動性減低,令香港離岸人民幣拆息持續飆升,下午4時隔夜息超過100厘。

她指,「CNH拆息全面抽升的話,對滙價回穩有幫助,之前市場已建立不少人民幣沽盤,現在(滙價)突然逆轉,令好多止蝕盤平倉」,加上美滙回落,以上種種因素都進一步推升人民幣。
人仔新年勢頭強勁,但係咪代表今年有運行?她續指,雖然這一兩日人民幣的反彈速度和幅度都較大,但基本面方面其實無改變,中國經濟都尚有向下壓力,抑制走資的措施成效未知。另外,美國經濟持續改善,特朗普上台後有機會兌現減稅及刺激經濟等承諾,加上美聯儲今年或加息兩至三次,整體對美元有利。在強美元的背景下,人仔貶值壓力將持續。
賴春梅認為,「(人民幣)穿7的機會都仲係大嘅」,「今年都有較多負面因素影響人民幣走勢,預計人民幣有機會測試7.2至7.3水平」。
掌握財經生活資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20170105/56134762
我同意李光耀,擁有一線人材就係佢地吾會長期衰落嘅原因

強國無人材

有權力既就貪
有錢既就勾結

正如李連杰講有錢就移民,無錢就偷渡

咩超越美國得啖笑

你有見過咩人偷渡或移民去中國
唔講咩經濟危機,單論實力
中國既gdp好多都係government spending
佢既gdp計法無將private investment 同government spending 拆開,好多係政府基建既水份存在
講經濟影響力,你可以睇下堆金融機構
美國既銀行對世界係舉足輕重
中國既四大行係就好大asset,因為中國將成副身家放落去,但業務既全球性連歐洲中型銀行都不如

Btw 巴打有黑暗故未

岩岩完左篇鬥智故
依幾日會出
未放棄個post
波台狗派膠比人技術性擊倒

吾你老母
唔係好多年嫁啦
十三億蝗一人一啖口水都浸死曬啲美國人
唔係好多年嫁啦
十三億蝗一人一啖口水都浸死曬啲美國人

清朝一人一啖口水都浸死曬英國人

美國最屈係個地理位置
鄰國只有兩個無乜威脅嘅國家(加拿大同墨西哥)
仲有兩個大海隔開其他國家
配合埋飛彈科技
令到只有佢打人,無人打得到佢
美國最屈係個地理位置
配合埋飛彈科技

墨西哥毒販惡過軍隊
美國最屈係個地理位置
配合埋飛彈科技

墨西哥毒販惡過軍隊

係美軍面前, 一樣是秒殺
美國最屈係個地理位置
配合埋飛彈科技

墨西哥毒販惡過軍隊

因為墨西哥毒販有部份係軍隊特種部隊出身
美國最屈係個地理位置
配合埋飛彈科技

墨西哥毒販惡過軍隊

因為墨西哥毒販有部份係軍隊特種部隊出身

你估軍隊冇係販毒入面受益咩...
跟本各方面都想保住呢個毒品呢個金蛋
有時咪拎啲出黎做下新聞比啲人睇話我地有做野架
最後過幾日咪變返以前咁
所有世界最叻ge人材都係哂美國 點會玩完
美利堅永垂不朽

USA!USA!
10年內
廣場協議係美元對日元同其他主要貨幣跌 wor
成班講日本同中國
冇錯,日本以前,而家,將來都好勁
而中國都可能將來會好勁
但都唔會追到美國囉好冇
美國嘅實力真係拋離其他國家遠到痴線
無論係軟實力定硬實力都係好屈機
地理位置,財富,軍事,英文,科技,人民知識水平

up都up唔哂

就算比你中國做到世界第2,都係同美國差好遠

美國>>>>>>>>>>>>>>>世界第二(可能係中國 )>>>>其他國家
除非現有制度玩完先,唔係美國唔會死
除非現有制度玩完先,唔係美國唔會死

美國現今制度係世界最好,美國憲法

全世界都要跟佢,間接促成法國大革命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞