美國仲可以興盛多幾多年?

208 回覆
9 Like 5 Dislike
http://polymerhk.com/articles/2015/11/05/23860/

鄭立呢篇嘢值得參考下

以美帝吸納各地精英嘅模式,除非有新能源,否則真係好難倒台。

照道理
美帝唔應該比tesla 壯大
美國玩完,全世界跟住完

你太睇小好多人種既強橫生命力了
美國玩完,全世界跟住完

你太睇小好多人種既強橫生命力了

其實全球局面前所未有咁穏定.

只係太穏定人既貪婪出晒黎, 都係內政問題經濟問題多.

外交根本誰都唔想誰有事.
中國想做大國領導

首先共產黨唔該執左佢先好講

黨大過國 學咩人領導,奴役其他國就有份
直到永遠, 阿門
美國乃天選之國 真命天子

點會咁易衰

點會咁易衰

就算佢一統地球 都係實至名歸 當之無愧
直到人類滅亡

所有國家都只能幫美國挽鞋

點會咁易衰

就算佢一統地球 都係實至名歸 當之無愧

啲親中老野日日打飛機,美帝有日會倒台
共產黨嘅政治模式搞到倒台都未到美帝
USA最勁!
USA最勁!

係啊你最勁
在美國人眼中,香港只是第三世界國家
強國制度下養埋成班貪官, 奸商, 愚民, 蝗蟲, 暴君

美國就培養人材, 科技創新

就算美國無資源(何況佢大把), 都只係會美國贏
因為人材, 加上良好制度會不斷創造財富

強國就繼續奴役班賤民啦

強國就繼續奴役班賤民啦

美國最屈機的係,可以狂印美金
再用美金強大既購買力
買走世上一切資源同埋最頂尖既人才
等你無法同佢競爭
之後就唔還錢/美金不貶值
不斷咁循環

強國就繼續奴役班賤民啦

強國無得好似美國咁玩,為左同美國競爭
佢只可以瘋狂咁剝削人民
呢套亦都係好多亞洲國家既做法
但過度剝削,會帶起好多負作用
日本就是個例子
奇怪,沒5毛入黎唱衰美帝 ?
成班講日本同中國
冇錯,日本以前,而家,將來都好勁
而中國都可能將來會好勁
但都唔會追到美國囉好冇
美國嘅實力真係拋離其他國家遠到痴線
無論係軟實力定硬實力都係好屈機
地理位置,財富,軍事,英文,科技,人民知識水平

up都up唔哂

就算比你中國做到世界第2,都係同美國差好遠

美國>>>>>>>>>>>>>>>世界第二(可能係中國 )>>>>其他國家

智識水平
我同意李光耀,擁有一線人材就係佢地吾會長期衰落嘅原因

強國無人材

有權力既就貪
有錢既就勾結

正如李連杰講有錢就移民,無錢就偷渡

咩超越美國得啖笑

你有見過咩人偷渡或移民去中國

北泡

之後美國見
係現今由美國設計既世界秩序下 好難可以超越美國
尤其係美元既地位 以及其洐生既屈機優勢
但係我相信人總會想求變 世界總會洗牌

互聯網普及十多年 世界巨變
中國互聯網生態發展 中國人對新科技既認知同應用 總算叫做唔會落後美國太多

呢點好緊要 因為未來三十年
Ai + IoT 將會為世界定下新秩序
雖然美國係呢方面都係領先 但不得不說中國都仲有得玩下
黃石唔知幾時爆
我諗美國玩完既會有3個因素
1. WW3
2. 外星人入侵地球
3. QE失敗 銀紙大幅貶值 無人再信賴美元

3唔認同,我信既係美國
美帝吸咁多高學歷/資產移民,支共個民族主義國策根本無可能做到
一百年都追唔到
高學歷嘅人多數鐘意思想自由資產自由,支共果套根本唔support
不外乎戰爭

其實只要發明到新技術 隱藏導彈行蹤
美國幾勁都好 2,3粒核彈咩都死啦

你都傻,有呢種科技,我仲玩核玩鳩自己咩
英國脫歐會崛起,美帝收皮

我想問樓上話美國會永垂不朽既大國既人
有無諗過百幾年前既大英帝國,全球殖民地獨立得七七八八
由一代霸權變為一個大國仔

如果美國要亡 都應該係歐盟,中國,其他地方崛起,令佢既光芒減淡

中國?
人唔笑狗都吠

理性少少,中國真係好可能繼美國成為超級大國

我都認同,但人民質素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞