美國仲可以興盛多幾多年?

208 回覆
9 Like 5 Dislike
美國啲債務點睇
開發唔切新水魚就大鑊
美國啲債務點睇
開發唔切新水魚就大鑊

根本唔洗還
美國啲債務點睇
開發唔切新水魚就大鑊

根本唔洗還

咪係
諗下currency幾時爆 usd變廢紙 ww3好過啦
我想問樓上話美國會永垂不朽既大國既人
有無諗過百幾年前既大英帝國,全球殖民地獨立得七七八八
由一代霸權變為一個大國仔

如果美國要亡 都應該係歐盟,中國,其他地方崛起,令佢既光芒減淡

不過中國國內隱憂嚴重又真既

大英本身自己土地已有內憂
蘇格蘭都係被逼妥協
國內反抗聲音都大
加上殖民地遍佈全世界
二戰洗錢 戰後又要重建復甦
樣樣野都係錢 又無老美咁識玩財技
佢減低左影響力都正常

老美最大可能都係天災倒台
美國啲債務點睇
開發唔切新水魚就大鑊

根本唔洗還

咪係

其實大家知唔知道點解大陸咁銳意「一帶一路」/「亞投行」?
美國啲債務點睇
開發唔切新水魚就大鑊

根本唔洗還

咪係

拉攏?
美國啲債務點睇
開發唔切新水魚就大鑊

根本唔洗還

咪係

拉攏?

一來係資源依賴,二來係大陸太多資源過剩,要增加demand,先可以係出路。

全世界大部份嘅國際交易係用美金結算。
大陸佬就係想用人民幣做交易結算去達致「依賴」。
http://polymerhk.com/articles/2015/11/05/23860/

鄭立呢篇嘢值得參考下

以美帝吸納各地精英嘅模式,除非有新能源,否則真係好難倒台。
http://polymerhk.com/articles/2015/11/05/23860/

鄭立呢篇嘢值得參考下

以美帝吸納各地精英嘅模式,除非有新能源,否則真係好難倒台。

有新能源, 就係頁岩氣

快啲去香港泵天然氣啦。
無恥到極去呃選票,笑撚死我。
美國啲債務點睇
開發唔切新水魚就大鑊

根本唔洗還

咪係

大多數人認為中國咁做只係送錢去中亞係Failed state, 正因為中國共產黨係果個地域度未立腳,重建古代絲綢之路係冇有可能,但isis,比到中國絕佳嘅理由去進軍中亞,未來中國, 走向軍國主義的機率非常高,走向戰爭之路,難以避免。

中國的軍事實力,中亞小國不是中共的對手。面對共產黨的滲透,中亞人民反抗嘅力量係不大,新疆已經係一個例子。相信中國未來會加強增壓維吾爾族, 強迫其反抗,引誘伊斯蘭武裝勢力一舉殲滅。

一帶一路走向成熟只會係時間嘅問題,不久將來中國不再依賴香港。

假設早一點取消香港關係法,反而為令到親中的香港人醒覺,為香港帶來意想不到的效果。利弊可以深入討論。
美國啲債務點睇
開發唔切新水魚就大鑊

根本唔洗還

咪係

大多數人認為中國咁做只係送錢去中亞係Failed state, 正因為中國共產黨係果個地域度未立腳,重建古代絲綢之路係冇有可能,但isis,比到中國絕佳嘅理由去進軍中亞,未來中國, 走向軍國主義的機率非常高,走向戰爭之路,難以避免。

中國的軍事實力,中亞小國不是中共的對手。面對共產黨的滲透,中亞人民反抗嘅力量係不大,新疆已經係一個例子。相信中國未來會加強增壓維吾爾族, 強迫其反抗,引誘伊斯蘭武裝勢力一舉殲滅。

一帶一路走向成熟只會係時間嘅問題,不久將來中國不再依賴香港。

假設早一點取消香港關係法,反而為令到親中的香港人醒覺,為香港帶來意想不到的效果。利弊可以深入討論。

//一帶一路走向成熟只會係時間嘅問題,不久將來中國不再依賴香港。假設早一點取消香港關係法,反而為令到親中的香港人醒覺,為香港帶來意想不到的效果。利弊可以深入討論。//

依個班商家佬親中,正正就係利用「香港關係法」食少。

比個真實例子,有個家庭係大陸開鎖匙開關(住沙田名城天台),sell 去美國嘅home depot,一到選舉就現形。
美國啲債務點睇
開發唔切新水魚就大鑊

根本唔洗還

咪係

即係點? 中國會係中亞建立一個金融中心?一個新香港?

你自己去睇啲數字,香港本身唔會有咁多出口,因為相關trade policy,好多轉口。
根據歷史,都不外乎天災,病毒,內戰,外族(外星人)
黃石唔知幾時爆
我諗美國玩完既會有3個因素
1. WW3
2. 外星人入侵地球
3. QE失敗 銀紙大幅貶值 無人再信賴美元
黃石唔知幾時爆
1. WW3
2. 外星人入侵地球

中國過多50年都無可能超越美國
講緊唔只係硬實力
更重要係各種軟實力
最多50年內同美國平排
黃石唔知幾時爆
1. WW3
2. 外星人入侵地球

世界玩完
我諗黃石至係佢地本身最大既隱憂
其他地方不論經濟科技軍事都好尾機

黃石爆我諗全世界都唔惦

港人唯一上車機會
種族矛盾問題係隱憂,其他諗唔到

傻啦,上到位的有色人種都同化哂做白人。
我諗黃石至係佢地本身最大既隱憂
其他地方不論經濟科技軍事都好尾機

黃石爆我諗全世界都唔惦

港人唯一上車機會

支那都未爆,幾時輪到黃石爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞