美國仲可以興盛多幾多年?

208 回覆
9 Like 5 Dislike
呢個題目好民族主義

其實強唔強又點
關一般蟻民鬼事咩

你收美金 好用過台幣
g唔g恐龍點解會滅絕
港元同美元掛鉤,美國玩完,香港一定玩完

點會,到時邊個做阿一就同邊一隻貨幣掛鉤
上面都ff中國取替到美國
根本無可能
除左美國 只有歐洲大國 例如德國可以取替美國地位
歷史入面 逼到美國出手既都係德國
有邊一次中國可以主導?

日本三十年前差d取代美國

當時日本就快買起NY
我唔知美國會點死,我只知道美國死因嘅規模一定係全球級,即係全世界都唔會好過

我果時仲未出世,我淨係睇報道話日本係80年代尾90年代初,好撚勁。
之後蕭條到而家。其實日本而家都唔差姐。

仲有邊個國家夠美國黎
日本明刀明槍軍事唔夠美國打
幾廿年後用經濟手段打美國
最後又比美國ko

想係經濟上ko美國沒可能,美國猶太人建立貨幣銀行金融體系沒人玩得勁過佢地,你當美國係誠哥,其他國家只係中小企蟻民
超人 蝙蝠似 蜘蛛俠 鐵甲人 美國隊長係到
邊個夠膽打美國
咁都比你諗到
呢個題目好民族主義

其實強唔強又點
關一般蟻民鬼事咩

你收美金 好用過台幣

咁討論區乜都可以討論下既 好多野都未必一定關自己事
上面都ff中國取替到美國
根本無可能
除左美國 只有歐洲大國 例如德國可以取替美國地位
歷史入面 逼到美國出手既都係德國
有邊一次中國可以主導?

日本三十年前差d取代美國

當時日本就快買起NY
我唔知美國會點死,我只知道美國死因嘅規模一定係全球級,即係全世界都唔會好過

我果時仲未出世,我淨係睇報道話日本係80年代尾90年代初,好撚勁。
之後蕭條到而家。其實日本而家都唔差姐。

仲有邊個國家夠美國黎
日本明刀明槍軍事唔夠美國打
幾廿年後用經濟手段打美國
最後又比美國ko

想係經濟上ko美國沒可能,美國猶太人建立貨幣銀行金融體系沒人玩得勁過佢地,你當美國係誠哥,其他國家只係中小企蟻民

日本傾得掂可以有自己國軍先
而家係咪仲係自衛隊?
所以我再上面有提及英國同美國末落原因唔一樣
美國玩財技玩到出神入化
以前用黃金掛美元衰左
之後石油結算一定要用美金
到而家就立於不敗之地
除非有大型戰爭或超級天災或患病令世界人口急劇減少
唔係都諗唔到理由美國會衰落
雖然好憎中國,但中國應該廿年內就會變到同美國平起平座既超級大國
到時就會好似冷戰咁
但今次無咁好彩,中國唔會好似蘇聯無啦啦分裂
我想問樓上話美國會永垂不朽既大國既人
有無諗過百幾年前既大英帝國,全球殖民地獨立得七七八八
由一代霸權變為一個大國仔

如果美國要亡 都應該係歐盟,中國,其他地方崛起,令佢既光芒減淡

中國?
人唔笑狗都吠

理性少少,中國真係好可能繼美國成為超級大國
雖然好憎中國,但中國應該廿年內就會變到同美國平起平座既超級大國
到時就會好似冷戰咁

邊忽似可以平起平坐?
叫中國搵隊可以見得人既軍隊駐軍都難啦
成日係自己地方打飛機
到時就會好似冷戰咁

邊忽似可以平起平坐?
成日係自己地方打飛機

廿年前你都估唔到中國既經濟可以發展得咁快啦
到時就會好似冷戰咁

邊忽似可以平起平坐?
成日係自己地方打飛機

未發展既地方係全球化下點會無受益?
德國重建仲快添
到時就會好似冷戰咁

邊忽似可以平起平坐?
成日係自己地方打飛機

依句廢話根本就唔可以證明廿年就可以同美國平起平座
到時就會好似冷戰咁

邊忽似可以平起平坐?
成日係自己地方打飛機

暫時最有可能係中國
但同美國仍然差好多

btw
點睇頁岩氣?未來連能源都被美國出口埋,佢既影響力又上一個層次
光明會共濟會玩完嗰日
到時就會好似冷戰咁

邊忽似可以平起平坐?
成日係自己地方打飛機

暫時最有可能係中國
但同美國仍然差好多

btw
點睇頁岩氣?未來連能源都被美國出口埋,佢既影響力又上一個層次

適逢歐美都左膠盛行,就算美國獨善其身
中國都會越黎越容易喺其他國家拎到世界影響力
到時就會好似冷戰咁

邊忽似可以平起平坐?
成日係自己地方打飛機

暫時最有可能係中國
但同美國仍然差好多

btw

適逢歐美都左膠盛行,就算美國獨善其身
中國都會越黎越容易喺其他國家拎到世界影響力

咦 開始避開問題 唔怪得我block左你啦
到時就會好似冷戰咁

邊忽似可以平起平坐?
成日係自己地方打飛機

暫時最有可能係中國
但同美國仍然差好多

btw

人地美國核動力玩到退役
中國個隻仲噴緊煙 仲要係二手貨改裝

美國大把痴撚線武器肯定冇公開
即刻有5毛衝出黎柒,話支那強大,但一個point都沒
我想問樓上話美國會永垂不朽既大國既人
有無諗過百幾年前既大英帝國,全球殖民地獨立得七七八八
由一代霸權變為一個大國仔

如果美國要亡 都應該係歐盟,中國,其他地方崛起,令佢既光芒減淡

中國?
人唔笑狗都吠

理性少少,中國真係好可能繼美國成為超級大國

共產黨控制的中國不可能取代美國,但可以拖低美國。

好似中國拖低香港嘅水平,令到其他城市超越香港,用同樣道理,中國輸出大量人口去美國及西方, 赤化佢哋,拖低佢哋嘅水平,控制佢哋嘅政治經濟。

中國國內GDP增速預期持續調低、房地產泡沫、地方政府債務嚴重等,中國經濟好可能繼日本成為下一個超級經濟泡沫,經濟問題利用香港,令大量人民幣走到國際流通,將中國經濟泡沫問題推去全球埋單,全世界不景氣,可能連帶衝擊多國經濟,包括美國國內經濟。
唔講咩經濟危機,單論實力
中國既gdp好多都係government spending
佢既gdp計法無將private investment 同government spending 拆開,好多係政府基建既水份存在
講經濟影響力,你可以睇下堆金融機構
美國既銀行對世界係舉足輕重
中國既四大行係就好大asset,因為中國將成副身家放落去,但業務既全球性連歐洲中型銀行都不如
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞