美國仲可以興盛多幾多年?

208 回覆
9 Like 5 Dislike
超人 蝙蝠似 蜘蛛俠 鐵甲人 美國隊長係到
邊個夠膽打美國

你當中國隊長死?
超人 蝙蝠似 蜘蛛俠 鐵甲人 美國隊長係到
邊個夠膽打美國

你當中國隊長死?

英國脫歐會崛起,美帝收皮
上面都ff中國取替到美國
根本無可能
除左美國 只有歐洲大國 例如德國可以取替美國地位
歷史入面 逼到美國出手既都係德國
有邊一次中國可以主導?
英文的地位一千年不動搖
根本無可能
有邊一次中國可以主導?

日本三十年前差d取代美國

當時日本就快買起NY
我唔知美國會點死,我只知道美國死因嘅規模一定係全球級,即係全世界都唔會好過
100年都難動搖佢地位
根本無可能
有邊一次中國可以主導?

當時日本就快買起NY
我唔知美國會點死,我只知道美國死因嘅規模一定係全球級,即係全世界都唔會好過

我果時仲未出世,我淨係睇報道話日本係80年代尾90年代初,好撚勁。
之後蕭條到而家。其實日本而家都唔差姐。
100年都難動搖佢地位

保守估計 1000年

咪係
諗下currency幾時爆 usd變廢紙 ww3好過啦

其實大家知唔知道點解大陸咁銳意「一帶一路」/「亞投行」?

大多數人認為中國咁做只係送錢去中亞係Failed state, 正因為中國共產黨係果個地域度未立腳,重建古代絲綢之路係冇有可能,但isis,比到中國絕佳嘅理由去進軍中亞,未來中國, 走向軍國主義的機率非常高,走向戰爭之路,難以避免。

中國的軍事實力,中亞小國不是中共的對手。面對共產黨的滲透,中亞人民反抗嘅力量係不大,新疆已經係一個例子。相信中國未來會加強增壓維吾爾族, 強迫其反抗,引誘伊斯蘭武裝勢力一舉殲滅。

一帶一路走向成熟只會係時間嘅問題,不久將來中國不再依賴香港。

假設早一點取消香港關係法,反而為令到親中的香港人醒覺,為香港帶來意想不到的效果。利弊可以深入討論。

//一帶一路走向成熟只會係時間嘅問題,不久將來中國不再依賴香港。假設早一點取消香港關係法,反而為令到親中的香港人醒覺,為香港帶來意想不到的效果。利弊可以深入討論。//

依個班商家佬親中,正正就係利用「香港關係法」食少。

比個真實例子,有個家庭係大陸開鎖匙開關(住沙田名城天台),sell 去美國嘅home depot,一到選舉就現形。

所謂既真實例子 = FF

而家既支那都唔多講一帶一路,因為知道係柒左,根本行唔通

仲FF到香港關係法會因為一帶一路取消

你鍾意啦,曾經同我一堂嘅大學同學。

一帶一路eventually will work, but you will never know when. 把自己嘅貨低於市價,用自己嘅人去maintence,你有冇睇「世界零距離」?有一集,講過廣州人去到非洲定中美(唔記得咗)大陸係類似輕鐵嘅物體,佢係果度負責管理。

「香港關係法會因為一帶一路取消」我無水晶球,無人知道,但係知道個因果比重。

如果香港關係法取消左,對香港影響一定大過對中國。香港以後只會更加依賴中國。

雖然對中國黎講都會元氣大傷,但搞掂左一帶一路既話,就唔再需要靠香港連接世界,好快就可以復原,但香港就萬劫不復。

再長遠啲睇,當一帶一路成熟之後,美國唔能夠再依靠香港威脅中國。
而中國亦唔再需要香港去連接國際,香港就再無用處,中共為左鞏固政權,會正式接管返香港,取消一國兩制。香港特別行政區正式完結。

巴打,呢段野係咪copy我
一個有幾千種跨國企業的國家同軍事強國會倒吓,原因不外乎一個:如果你想知我也不會再講!

係唔係呢個原因?
英文的地位一千年不動搖

沒錯,大英祖國將美國個底打得靚
白人 人口減少就出事啦
港元同美元掛鉤,美國玩完,香港一定玩完
總之 世界結算貨幣同油元系統仲係美元時
美國都唔會咁快死
美國興盛幾多年我唔知

但起碼隔離國家, 貪左幾億, 貪十億, 貪左幾百億再唔去美國
起碼無呢個現象先再講
港元同美元掛鉤,美國玩完,香港一定玩完

有咁嘅關係,但係香港玩完,美國唔會。

因為香港用美金去掛鉤。
如果美國行政架構&憲法無咩大變動
相信只有天災or內戰先會收皮
如果美國行政架構&憲法無咩大變動
相信只有天災or內戰先會收皮

軍事強國。

睇下大陸話自己軍事幾勁幾勁,同條處男扑嘢持久力長一樣,飛機杯=/=條女。
根本無可能
有邊一次中國可以主導?

當時日本就快買起NY

我果時仲未出世,我淨係睇報道話日本係80年代尾90年代初,好撚勁。
之後蕭條到而家。其實日本而家都唔差姐。

仲有邊個國家夠美國黎
日本明刀明槍軍事唔夠美國打
幾廿年後用經濟手段打美國
最後又比美國ko
呢個題目好民族主義

其實強唔強又點
關一般蟻民鬼事咩
有trump係度玩多五十年都無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞