羽絨/風褸/旅行用品討論[18](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
所以喺香港d shell真係落雨時當雨褸著
行山最多帶件packable 紙咁薄嘅風褸已經夠做
真,自己買arcteryx 有小小都係因為牌子,去到外國先有機會得盡件褸
所以買d 咁top model 4、5千一件果d擺多幾年已經甩coating, 自己就覺得唔係咁值
認真答,香港行山九成着唔到shell,因為太熱同焗,我早兩年0度上八仙都係一件快乾t + 薄fleece
有啲牌子終身保養,有咩事可以一換一
露營都仲可以著
行山冬天都可以帶多件packable shell
Montbell raindancer / storm cruiser
Arcteryx zeta sl fl都幾好
性價比上一定係montbell
O記有85折同日本同價 識人買仲平過日本買
mid layer > shell > base layer
按喺香港實用嘅情況嚟講
係咪可以咁排 ?
所以根本係fashion 外套黎
唔會捨得著幾千銀去磨
露營另計,多靜態,但行山就冇乜可能,一路做緊運動
我啲shell都係上山前着,同埋做型嚟
soft shell la,有啲windstopper soft shell喺香港仲實用,防風跣水
gamma mx嗰類soft shell內籠仲有層抓毛,擋風又保暖,比起hard shell實際好多

但如果你好似我咁係經常喺戶外,荒山野嶺做嘢,咁又唔同講法
想入件 alpha sv
但啲色好柒
如果極怕風吹同怕凍行山 香港冬天應該點著
簿防風風褸+r1+base 得唔得
定r1 techface+base都掂
香港冬天行山應該真係薄透氣tee + 防風風褸點都夠,行山 keep 住郁著R1 都會嫌熱,你企響當風位唔郁一段時間就另計
想請教下買Canada goose最抵係咪用集運係加拿大到送過嚟?會唔會有邊到有 discount

本身想買平啲既,但睇完一輪見到好似隻隻牌子,好睇啲既都好貴(mackage, aigle...)

Arcteryx fission Sv好似唔錯,俾大家揀係咪都係prefer fission sv多?佢都唔平,Black Friday有discount可以平啲?
鵝靚咩
買鵝不如買v
Canada goose有啲重,但如果鍾意呢個牌子就無計。
我會揀Fission SV,0度我一件smartwool 250 + Fission SV夠晒。
其實一般買黎冬天露營著下 啲coating可以捱到幾耐
香港露營你唔去高山海岸當風位就無所謂啦, 求其搵件DOWNS加防水外套宦可以了, 根本雀而家變佐潮牌, 幾千蚊無件用唔著既野唔係咁值囉。

香港用MONTBELL可以了。
有無巴打買過 Arc'teryx 件 ATOM LT HOODY?
想知香港冬天著夠唔夠暖
講咗十幾個post頁頁都有人講哩件喎
第一頁就有寫for 幾多度
我2年前去日本0度都係著LT
男裝Patagonia 風褸 m碼手袖長 fit身
S碼手袖岩岩好 但有d窄
唔知點揀好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞