羽絨/風褸/旅行用品討論[18](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
咁唔識啦....
最近想買件外套 睇中左 for 露營,日常用
patagonia calcite
mont bell storm cruiser

求指教 揀邊件好??
功能上mont bell好啲,3 layers c-knit,但撞到仆街
但我會揀Patagonia,因為冇咁易撞
巴打想問吓買件冬天日常出街用2-15度左右,如果搵唔到Nuclei AR 有冇其他類似嘅替代品
都係想要防風防水
kappa hoody
呢件好似太熱
我有一件calcite 一件drain dancer
calcite 防水差啲但啲拉鍊實用
montbell 防水好啲但穿上身好膠袋feel
所以睇你自己
係咪一個落雨都會仲出山嘅人
2-15太大溫差,2度夠暖15度實熱到仆街,建議你shell同羽絨分開買,睇天氣着厚定薄嘅羽絨
唔該哂巴打,咁如果想搵件同Nuclei AR差唔多,防風防水,好似樓主咁係5-12度左右用有冇建議
https://arcteryx.com/us/en/shop/mens/radsten-insulated-jacket

睇吓呢件啱唔啱,但呢件設計上唔預你上山下海,普通城市活動着
唔該哂巴打,我主要都係城市活動用
預算係3000左右,呢件太貴

仲有冇其他
我想問黎緊D SALE係唔係要等到BF先有???????
有冇人知點解sunnysports無左Arcteryx 賣既? 有冇其他網recommend?
等bf,7折落樓啱你筆直
sor 睇到第一版其他賣家了。
因為某啲原因要買arcteryx專門店到買件mid
但睇過未轉季 無atom lt hoody 得件背心
如果a記fleece/function到mid嘅softshell 嘅話有咩推薦
我見大家都係推薦beta sl多
想問下 zeta sl 係咪差好遠?
差個pit zip
香港著我覺得有會好啲

用緊zeta sl成日焗到成身汗
佢官網仲係寫canada 喎
巴打
咁如果beta ar 同 zeta ar
你會推薦邊款多啲
我睇第一頁好似係個帽連埋同分開既分別
邊件岩係香港地用多啲?著落會舒服啲
香港應該唔洗用到beta ar
著過去滑雪略嫌有啲短 不過著bibs唔大影響
想請教下香港天氣着atom ar 係咪唔係咁適合?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞