羽絨/風褸/旅行用品討論[18](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
Squamish hoody 差唔多係最薄最透氣嗰件,香港秋天行山就差唔多,北海道冬天最凍負十幾度,如果你想揾件保暖,起碼都atom ar
我之前追POST mark左咁著
底衫
Icebreaker或
SmartWool

Arcteryx
平時係本地就著atom lt頂到15度以上
10度以下就atom lt加P記R2 fleece

呢件著係最外面用黎防大風Montbell storm cruiser jacket

atom ar加fleece頂到0度
atom Kappa比ar更勁

另外我記得之前追post有講點著既問題。就係例如去北海道咁。著得太多行住會熱。之後入室內又要除。好容易病
咁其實邊件點著?
(記得POST有講唔好買多功能。有D手爭位有拉鍊拉開用黎透氣)
你有追開易講好多,基本上你冬天去日本或者歐洲既話,會成日面對室外好凍,室內好熱嘅情況,所以早幾年有人提倡嘅洋蔥式著法(多layer)其實唔實用,因為會著到個人好腫,而且入室內除都好煩,我上次去芬蘭,零下十七度著subzero 做base layer 岀面加件衞衣,最外就著kappa hoody,覺得都ok, 入到室內除左hoody 就已經夠

所以建議去好凍會落雪嘅地方嘅話一步到位買件kappa 或者羽絨 (最好防風防水可以慳番件shell)
唔係就係話防風防水又厚既話。就會行緊既時候會濕。透唔到氣會好似病?
睇你會唔會著住來做運動,多數入面濕係因為你做運動岀汗,例如滑雪,所以冇人會著羽絨滑雪焗住d 汗,呢d 時候就要盡量著d 透氣令汗水盡快蒸發,pit zip 係其中一個好有用嘅 design 散熱用

如果只係普通嘅 urban activity,咁凍嘅天氣室外冇乜機會岀汗,反之如果大風情況下,你件羽絨或其他 jacket唔防風嘅話,會大大減低保暖,最後可能唔夠暖會易病左
行山。唔係雪山。你會建議點著。因為去日本成日都要行山。前年去鞍馬行。個時未有買呢D衫。落少少雪都凍撚到我仆街
我之前行富士山,因為運動量同温差好大,所以山腳二十度時著一件薄身 base layer 加透氣t shirt就夠,上到高d 嘅屋仔過夜時,已經跌到六度,第二朝零晨岀發我就換左件厚d 嘅base layer同埋加左件atom LT 同一件shell ,keep 住行上到頂都算勉強夠暖,下面著左運動legging,我唔係成日行山,所以冇行山用長褲,如果有應該會好d
Thank你既意見
想問下有冇人著過MONTBELL PEAK DRY SHELL 或者 VERSALITE JACKET, 有冇話邊件正D?

用途: 一般出街, 行下山仔, 檔風, 防潑水
呢件我都有睇 但本身有R1 HOODY 都係算
但睇落係幾正 有返拉鍊袋
我想問下有冇巴打有好既手套牌子介紹..開始落雪 想買番對
人在歐洲,官網原價買
想問下arcteryx MACAI JACKET 同 FISSION SV分別? 主要日本東京用
macai 係滑雪褸, fission sv 係一般用途, fissionsv 係靜態下暖d
巴打有冇研究手套??
有無風褸推介下?已經有SV .
alpha SV?
Yes
咁唔駛買其他啦
https://www.theheatcompany.com/int/gloves/durable-liner-pro

防風, 皮製, 可用touch screen, 方便DSLR 影相專用手套. 我自己因為旅行影相, 所以手套係以手指靈活性行先, 而同時保暖. 我自己係用Durable Liner

間野仲有其他可以用到北極嘅手套, 係合體式手套. 可以望下.
唔該晒巴打. 我想問有冇你而家呢隻低級少少型號既介紹 300蚊左右個D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞