已入三張期油,等賺首期

1001 回覆
500 Like 23 Dislike
SHUFFLING 巴
你個post係其中一個我冇因為跌市損手既原因
講多啲不如?
講多d咩先
點解沙特要上市?
石油國真係唔睇好石油?
之類
世界最大兩個經濟體係 中國同美國 呢個係客觀事實
來個國家本來都係石油最大進口國
言而呢兩個國家都開始擺脫緊被石油控制

首先 美國呢幾年狂燒錢紙去研究頁岩油 不斷將生產頁岩油既成本下降 以家最大個幾間已經有能力去到30蚊一桶都有錢賺
而兩年前 美國頁岩油已經多到自己都用唔完開始出口 頂鳩中東班仆街 而中東國家由於極依賴石油經濟
你頂佢石油 佢已經開始唔掂 扔沙地上市係將個壓力散出去 唔洗自己食晒

第二 中國雖然沒頁岩油 仲需要石油入口
但佢都知春袋比人渣住係好大獲
所以已經開始大力推動電動車發展
呢個係一個好重要既原因 點解tsla
係中國發展會咁暢通 要錢有錢要後門有後門
加上電動車要搞基建 tsla亦要用返中國零件生產
對gdp增長有極大幫助
因此大陸有極大誘因去石油

如果兩個經濟大國都準備去石油 我諗唔明石油價點會好
我都仲未講氣候問題 推綠色能源係大方向 無可避免

「不過」你搞班中東佬 班友又咁多武器 世界一旦失衡會好亂 分分鐘ww3 所以我相信唔會迫到班撚樣咁盡 10-20蚊應該極限再跌會打仗
照你咁講好似買頁岩油股好d
何必要走入一個不確定性咁高既地方去豪賭但回報又唔高
如果第一,二次工業革命 石油係推成個革命核心
咁第三次革命就係半導體 半導體會代替石油成為成個新經濟下既通漲元素 留意下大陸佔gdp最大進口既貨物係乜
我的確冇考慮佢上市
但就算最大經濟體原油慢慢都開始可以唔受中東控制
一黎班油國要轉型要唔係短時間既事,長期賣廿蚊真係頂得順?本身沙特財政開支都唔細
二黎老美啲油依家已經多到變出口國,就算之後技術再進步成本當低到廿蚊桶,應該唔會維持廿蚊咁賣,無理由真係搞手志在打個和
三黎支那發電仲有7成幾靠燒化石燃料,電動車啲電3/4都係依度黎,只係唔係直接俾架車燒咁解,力推電動車真係可以擺脫到?
人地玩得野梗係做足事前準備 係市場sc遠期石油
現價雖然落到20蚊 但50 蚊個陣一早沽左好多出街
玩得野 夾你老美頁岩油 點會係匹夫之勇
玩多一年都可能仲有貨 你張call未見到黎明前可能都收左皮
但唔係短期內可以去得哂石油
講緊十年廿年
短期點都上得返
短期大陸同俄佬石油約未完 經濟準備大蕭條 石油需求下降 加上中東有心想頂死美國班頁岩油公司 你想頂死人點會只係頂幾個月就完
我都預左坐一年
渣期貨問題唔大 做option風險好高
諗住入USO
每個月入少少
1X ETF好似蝕少少
而家直頭頂死大半個OPEC wo
唔駛話幾個月 去頂岩死頁岩油
如果呢1個月仲係keep住低過30蚊桶 分分鐘下個月委内瑞拉 伊拉克果d全部都要爆債務危機
樓上咁多咁多理論 大戶要升就會升 要跌自然跌
升就一定會升

不過係驚破產姐

不過oxy 有廢老加持
20-30睇黎要磨幾個月 磨到邊睇邊個頂唔順
加持完就唔使執啦 不過都唔會升啦
等下就會
油價一定會升
不過唔知幾時
商品好玩在唔係港股啲濕鳩大戶可以左右到
去到國家級既程度相對有路足
起碼依啲十幾年一次既大事 一世人都冇幾多次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞