已入三張期油,等賺首期

1001 回覆
500 Like 23 Dislike
使唔使比capital gain稅?
非槓桿ETF 食好少價
一定無CALL 輪咁蝕
無美股戶口
唔洗
其實XOP同USO既分別係邊
有冇巴打可以講解下
唔係海外唔洗?
XOP係石油公司嘅ETF, USO係石油ETF
美股得30%股息稅
長知識了
thank you

我仲貪XOP跌得多啲,入左啲貨
姐係USO一定穩陣過XOP啦
USO係跟油價行,XOP就跟油企股價行,好唔同
3175今日唔貼價😑
就算有咁既可能

可能性又幾大呢
係咪入得?4.8,但係油價23蚊,上次差唔多20蚊先4個幾
買 uso 好定oxy 好
大家有睇評論同新聞都知發生緊乜事,而家係由4月開始沙地同俄羅斯會增產,沙地點解要增產一來為啖氣,二來佢地要嚮低油價下為持國家開支,即係話如果BALANCE 唔到,佢地會迫住出售手上既美債同投資。
油價而家三月並唔係最壞既情況,最壞係由四月先開始。
當各國增產後,而需求消耗唔到就會迫爆倉,到時多出既油要幾多年先消耗到? 所以油價就算反彈都會為持嚮低價一段時間。
當然大家都可以做下賭仔,賭突然傾掂數,油價大幅反彈,但大家唔好忘記呢個機會有幾大呢? 黎緊開會最快都要六月, 仲有兩幾個月,乜都有可能發生。
早晨
鳩估希望儲老本
DOW 18230+1
100點止
二來佢地要嚮低油價下為持國家開支

所以上面就係講沙特要維持成本 有幾多錢可以同老美俄佬鬥搣
靠石油做主要收入來源 其他收入佔比重越細佢就越傷
最後係賣資產定係唔再賤賣油?前者即係show hand繼續搣
我暫時都唔覺得會搣得贏

到時多出既油要幾多年先消耗到?

依個問題睇武肺搞幾耐多啲
油始終都要用 到有日搞掂武肺
需求增加油價正常係會升
如果沙特要繼續壓價代表要再增產抵消番
老美上星期已經叫頁岩油減增
與其話係想油價升番
不如話係想短期增加原油入口食人地啲平價油
到開始冇事 你唔減產就繼續入 你減產就增加番頁岩油
個人就睇沙特好難贏

個人淺見
我每個月都會入少少油
當供住先
唔排除要坐一年
冇人肯定到既
肯定到果個已經ALLIN左升/跌啦
就算有能源可以取代石油 要等全球普及都要時間啦

唔撚驚 捉緊個信念
你唔諗下點解沙特要上市? 有錢齊齊賺呀?
屌你石油國自己都唔睇好石油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞