[還健康嗎] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (34)

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
新手買左對Berwick 皮鞋,想問巴打們其實駛唔駛打前掌+鞋頭鐵,定還是著番一段時間先搞?thanks
鐵最好未落地先打,掌可以著一排先做,二者選一即可,唔需要兩個做晒
多謝巴打,上網搵資料見d人又講到要將表面層皮磨一磨先加到,會破壞左對鞋又盛咁,搞到心大心細😂
我個人認為除非你買果對鞋是blake或者你行路習慣奇差,否則係唔洗加掌,加鐵即可
而家冇㗎啦
即係加鐵是必須的?
多謝巴打
建議打鐵不打掌 皮底鞋打個膠掌上去咁做乜要買皮底 但香港就係好多人覺得d路太閪 個鞋底行到花曬心痛 所以就想打掌 但我覺得如果真係想要膠底 一開始就買CJ city sole個類 望落好啱香港著

利申無買過
EG 自家Rubber Sole
襟啲咁囉,唔鐘意唔加都無問題,快啲要換底姐
香港啲路唔閪啦,不知幾好行。Florence、Barcelona果啲死人石路先閪
我返工會上落好多樓梯,我就會打掌防跣
下次換掌果陣係咪可以叫許生打幾粒銅釘係鞋頭位?
真心香港啲樓梯、閪路同歐洲比係小硤見大巫,瑞典係成條行人路都係碎石黎,閪過香港多多聲。

打左掌的話打幾粒銅釘夠做啦
我都覺香港 D 路唔算難行

之前去奧地利 CK,每一步都好似就拗柴
如果呢條係rtw, 可以介紹嗎?
如果mtm就唔打擾了
同問 1000條嘅話想買番2-3條粗著
呢條係bespoke 喎
呢度好多ching包括我自己一開始都信包頭王個cmt post, 以為買布平搵美麗都做會平好多, 當你中過2,3次伏(假設你仲有心玩西裝). 你就知道呢度ching苦口婆心叫你去dream ,brown做係有原因.
想請教咁多位巴打有冇咩方法可以判斷個套西裝嘅質素睇到好多fb廣告已經覺得好多都參差但又講唔出,想問會唔會邊到有得學睇反面教材(因為我見你哋推介嘅網都係講點為之好,但我又唔識睇得出去到幾差先係唔好
當你知咩叫靚,做唔到靚既咪叫唔靚囉
同埋都唔係差好多......,差果兩千蚊唔到,算啦
我喺皮鞋果道學到教訓,兩千幾同3千幾四千既cj實在係差太遠太遠
我有搵到牛巴你嘅ig睇但好似覺得咁樣都唔係好了解到好多你同好多巴打討論/po嘅我都未afford到 想知點喺啲普遍嘅入面分
好簡單
afford唔到咪唔好咁高要求
是但去suit supply買套合身既咪算囉
我依家係suitsupply啊但想整套好啲先想睇多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞