[還健康嗎] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (34)

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
唔知點解我接受唔到藍色單褲,其實平常深色應該無人理,星期五就米白、卡其咁
應該係teller cs 個d 先要打銀行tie 㗎咋
其他分行同事都係打自己tie
藍色褲係伏除非唔著褸
佢係話唔著褸
但唔打呔好似好怪
Alan See那條片,襯啡ok 喎
香港好似大部分office打工仔都係咁?
ig? 唔見有嘅?
想買件jacket
二揀一 買ring jacket定上db整好
細佬仲係學生哥唔識嘢想問下點解條呔個個都打到前面短過後邊 唔係要前cover後?有錯細力啲屌
Sprezzatura 刻意的隨意
大劍要到掂褲頭,意大利佬同亞洲人偏矮,有時用現貨鬼佬牌子tie會太長,所以會前面掂褲頭後面攝入褲。久而久之變左一種style
有冇彈性既西裝外套係for大動作
要幾大動作先 合身既西裝都有餘量for 你郁動而唔會扯到件衫變晒形

再唔係參考下daniel craig / 城城咁
regal 皮鞋sogo賣得好平,值唔值得買
拉小提琴成日覺得膊頭個位好緊
你拉到Paganini咁就實緊
Armhole位做高,袖做返上臂要大,前後片要預位?
基本上岩,但也要注意別的東西。拉小提琴的人的肩通常斜,因為他們的肩要經常上下郁動,我常在這說做衫不是看起來乾淨就好,而是會留給人郁動既餘量。這種情況下肩斜不能拿乾淨,拿乾淨了肩就不能上下自由郁動,必須留著。(但上背兩肩下睇起黎無會咁乾淨)
ray chen咁大隻著厚pad armani咪又係咁拉paganini
High armhole 我明
但係 extended shoulders會唔會有幫助
想去AC整件safari jacket
係咪得佢比果本Irish linen,無其他linen選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞