[還健康嗎] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (34)

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
太低我又麻麻
我覺得最balance 個扣扭位都係大約衫長嘅中間位
睇完 成地溼哂 王子咁有型
想問皮帶洗唔洗保養 如果要係咪同保養皮鞋一樣
咁算好低喇wo⋯⋯到腰鈕
屌你啦
想問下咁多位大佬知唔知係sarto lab / il sarto 訂製一套要幾錢左右
點解你唔打去問間鋪呢?
上網睇下睇下 aoc 啲鞋又幾靚 af26 好靚 但個last 應該香港無
去 Refinery 不如直接去美麗都 13/F😂
想問下各位有冇dashing house造過西裝我想知大家有冇咩意見佢造成點?
擦極都唔係好令 可以點改善 用緊saphir

呢個位咁樣應該點搞? 用rénovateur 再上cream同wax?
有啲技巧唔當面講好難教
我見牛巴之前d 相 係咪用化妝棉擦?
我覺得第2張相 似鞋油/蠟太深色
落得太急冇打到漸變層
最好用熱風筒起晒d 舊蠟再黎
我用棉花波
有冇Ching有著開church 可以對比下size
我Tricker loake都著uk10.5,church都要uk10.5定可以著uk10 即係佢個size 100.
上網見減價但又細半號
棉球好用d 化妝綿覺得易甩毛d同唔好渣
don't waste money on church
想問下 suit supply做恤衫 掂唔掂,知唔知幾錢倒🙏🏻🙏🏻
性價比非常非常低
Ching 有無介紹邊到做恤衫好
最近對整西裝有興趣,開始睇番哂以前大家既討論
我由香討 post (2XX頁個個, 是第一個?) 再一直睇哂 連登 34 個 post
(高登斷斷續續咁睇)
綜合牛兄、魚旦兄真係有料之人, 好尊敬佢地識野又唔介意同人分享
推廣香港穿西裝既文化
又見證 橙兄 不斷咁 bespoke 升呢 (無限金錢可恥)
期望大家再出多D分享文, 特別是日本/外國 bespoke 鞋 / 西裝的圖文分享
等大家繼續學野

睇到早幾版牛巴介紹過 Ciccio 呢D較少聽既 bespoke 牌子 (580K yen...)
都希望日後可多介紹, 分享下可以點樣去欣賞 (手工、比例..)

(一連睇10個 post 就睇到 問得X 改名做 XX大隻再去引戰個D肉酸野)
好佩服巴打追晒post 再來討論
我都想學去欣賞好西裝應有的手工細節同比例
雖然都明白呢d 野好難言傳,惟有睇多d 靚野去培養美感
同時見證到喵巴改左好幾次名
哈哈哈!
我就去到邊都仲係叫魚蛋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞