脫髮 救髮 植髮 用藥 買藥 討論 你問我答 16

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
試配埋生髮水
發覺自己用2%既生髮水冇乜野

但用5%會多頭皮同癢,所以停左
同髮型師商量下點剪好啲可能電下佢都得

好嘅髮型師先提你,幫你留意住,
唔提個啲就
有,不過搽埋會更好
都有保養同生髮產品.
例如洗頭水有分一種專係清潔頭皮/毛孔,一種就生頭髮. 仲有精華液.
唔知好唔好.
有咩成份?研究下
得一支。成份如下。
唔係好清楚同坊間其他牌子對比係唔係比較有效。另一支無買所以唔肯定
就咁睇無咩特別,堆Extract唔覺有研究關於頭髮
出名啲嘅成份有Caffeine同Biotin。
Caffeine依家好多洗頭水都有
Biotin就生髮嘅需要養份嚟嘅
嗯.睇黎呢一支都唔係太有用...
小弟今年25歲,爸爸爺爺都無脫髮問題,由細到大頭髮都好濃密,但係由舊年開始,其中一邊額角開始向後,都幾明顯下,最近幾個月頭兩邊髮根薄弱左,直頭兩邊都生唔到頭髮,同埋feel到頭髮好薄,但係冇地中海,想問係咩原因同有咩辦法補救

PS: 頭髮第二日起身好油,同埋有頭瘡。
有冇師兄有用微針

不過喺0.25mm
每次搽野前都滾
真喺有幫助

另外都有1.5mm不過未用
唔敢用,怕痛
但見研究證實喺真有效

巴打滾完要最少24小時內咩都好搽上頭等佢復原
我用1.5
碌到個額角扑扑聲好似篤穿咗啲野咁
需唔需要另外買支0.25 日常用
24小時內咩都唔好搽

有既買0.25都好
真喺吸收好啲
生得好啲

就喺幻想到會有咁痛所以買咗1.5一直都冇用
呢隻係唔係同食保記一樣?
唔硬難出會唔會只係心理影響作祟? 比例上真係影響到性能力嘅人好少,巴打食左幾耐? 停一個禮拜有冇改善返?
正常雄禿好少影響側邊,但M額又好多時係雄禿嚟

個頭多唔多頭皮屑?大大塊咁?可能太油,用支勁啲嘅去油洗頭水
又或者如果係 脂漏性皮膚炎,就要用啲有藥性洗頭水
有冇相關研究畀大家研究下
頭皮一直都冇乜我係其中一邊額角開始向後,依家好明顯下反而另一邊就冇咩事,兩邊青近幾個月就生唔到頭髮,想問係唔係要睇下醫生拎藥食?
師兄都係咁?我食左成年都無乜分別
http://www.iwanthair.com.hk/?Mods=News&File=Info&Nid=671
http://www.iwanthair.com.hk/?Mods=News&File=Info&Nid=672
http://www.iwanthair.com.hk/?Mods=News&File=Info&Nid=673

微針滾輪1.5mm大小,針滑過受影響區域的頭皮,縱向、垂直和對角線的方向,直到出現輕度紅斑為該過程的結束。所有的患者當天過程中都不使用米諾地爾,在微針程序24小時後恢復使用

目前12個星期研究顯示,以微針和Minoxidil治療的組別在促進頭髮生長方面於統計上優於Minoxidil治療組

於研究完成後8個月,根據當時寫的稿件追蹤詢問患者,所有在微針組的患者,呈現可持續發展的回應。

這項研究的結果顯示 微針對於男性和女性 AGA在刺激頭髮是一個安全而且充滿希望的工具,比單純已Minoxidil治療難治的脫髮也很有用。

來源:董哥的家
其實1.5mm喺有用,因為會刺激到Wnt蛋白既訊號從而生頭髮
目前有隻新藥SM04554就喺從Wnt蛋白呢方面着手

來源:開拓藥業招股書P.119
https://www1.hkexnews.hk/app/sehk/2019/101088/a102932/sehk19123102010_c.pdf

點先可以好似巴打您咁勇用1.5mm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞