買二手樓可以叫aa狗回幾多佣?

244 回覆
23 Like 33 Dislike
認真答樓主
1. 二手個D唔係叫回佣, 係叫減佣, 減到幾多就睇你點傾, 我自己買個時就俾一半
2. agent俾你簽份睇樓紙真係為保障帶你睇樓個AA, 你唔係同佢買都要俾佣佢. 呢個唔係內部指引係合約, 地產公司真係會追
3. 你的確可以搵朋友或者非直系親屬簽睇樓紙, 你買左係吹你唔脹
4. 上邊講direct deal, 未買過樓個D真係好鐘意講 冇錯, AA份佣你可能覺得唔值, 係能力或者學歷上邊可能佢真係唔值. 俾佣其實係用黎減低風險. land search, 簽臨約, 搵律師個D可能你識啦. 你試下轉換角色你係業主, 當個agent廢唔識講價, 你賣俾個agent會唔會貴過賣俾個買家? 你會唔會試下扑傻瓜? AA可能冇能力, 但佢掌握既係資訊, 香港地產二手市場D資料從來都唔係透明, 係一定有delay既. 最新成交幾錢你都唔知啦, direct deal.....
利申: 做過AA, 5年前買左樓
買過
之後呢
lm
咁你又唔好咁
犯法同佢識西告人係兩件事
佢以為成間地產公司都係得D低學歷AA
早幾年賣樓
減左一半
你都幾勇講事實
快d走啦
講得出兇個aa直接deal一係減佣否則一拍兩散,你覺得係善男順女乜都唔識係新手? 目的唔係真係想自己deal,而係減佢佣
即係好似啲人炒黃牛飛就比人屌比人告
但自己炒樓炒波鞋就合情合理
你當D AA傻既咩 最唔驚就係你講direct deal
想傾佣亦都唔係同佢講你會買同一個單位但揾第二個agent買, 人地個佣平D. 咁樣你個單位好大機會買唔到, 兩個AA一定攬炒
直接同佢講你想幾多折就得架喇, 邊使咁複雜
我幾時有講過話要搵第個agent講得出我已經contact到業主contact唔到就唔會兇人
有讀,請錫教
願聞其詳
睇得出樓主都只係想攞人著數,本身啲agent做二手已經唔係食肉,只係飲啖湯,依家你連啖湯都唔俾人飲,真係搵鬼幫你做
可能樓主有啲不愉快經歷 所以覺得所有經紀都係壞人
又或者佢根本零經驗
你冇講, 上邊有講我順便講埋啫
點解你會覺得自己搵到個業主會有著數
"業主無情, 客無義, 經紀無良心"
以前俾業主呃唔少
800萬樓你收16萬佣叫飲淡湯
律師二手樓一萬都冇
唔鋤你鋤邊個?aa狗
講真話巴打準備比人屌
如果雙方都熟哂玩法,確係自己傾可以

是但一方唔係熟既,為求保障

的錢都係要比人賺吓,比較安心

好過自己唔識,遇著過玩家

到時錢又冇,樓又冇
咁好做不如自己開一間?
考個E牌冇難度
傾好左500萬買,直接雙方律師做野,慳返5萬蚊佣,點解冇著數?aa個角色仲係邊?有咩風險?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞