有咩黃嘅攝影YouTuber可以睇

434 回覆
112 Like 12 Dislike
Vlogger定位又唔同 不過啲shot同剪接好正
我淨係知佢地以前好mkv而家冇睇啦
竟然冇人講大師muse 讀art出身 真心覺得佢係professor級 有理論有實踐 不過佢唔算太youtuber既
brian 太正經,依家做肥花咪幾好
家豪好吹得,令到成個channel 有返生氣,攪笑左
建議講”竟然冇人講....”之前,認真追下post先
唔追啦 好多時間咩 嗰好太著重依啲字眼啦ching
竟然冇人講大師muse 讀art出身 真心覺得佢係professor級 有理論有實踐 不過佢唔算太youtuber既
建議講”竟然冇人講....”之前,認真追下post先
唔追啦 好多時間咩 唔好太著重依啲字眼啦ching
開頭好鐘意佢啲片 夠長氣
但開始上手就冇睇佢 因為太長氣
其實好多都似係聞相機聞鏡頭多過教你點樣影好張相 可能依啲marketing高但成本又低
因為講器材真係多人睇過討論影相
就算討論區都係,器材post永遠都熱門過認真攝影討論,全世界都係咁,睇開d
真心全世界都係咁
外國youtuber都係靠gear review為主

無計 拍skill
一來少人睇 受眾層面低 唔同相機新手到大師都睇
二來好易拍得悶 要講詳細啲都唔得 講真十幾廿分鐘嘅片唔係個個想噤入去
蛋糕星球拍得好快喎
佢個d其實真係稱唔上d咩 skill啦....
不過的確岩新手睇下.大約知自己做緊乜既
真係pro d既講打燈 都已經好難短時間拍個教學同概念出黎
睇膠攝係咁屌尻fuji真係好好笑
富士fan都照睇
不過佢gfx100啲bug我又冇試過出現
我鍾意睇Samuel L Street Life個類vlog
我覺得街拍除咗睇相/睇書之外,睇pov都好易學到嘢

不過香港係比較少人主打呢類題材,阿零係其中一個不過佢影景
gear review淨係睇kai lok,講多無謂,行出街試最實際
另一個原因係睇慣咗佢地
其實唔知佢地中機王定咩
佢地屌個BUG 其實無點見過其他人屌
同埋x100v 個ui太on9 冇左十字制
求大家入嚟支持一下黃色音樂圈

我同一位挪威朋友寫咗首歌送比咁多位同路人
https://lih.kg/fnKgFS
gfx100 咁撚大部機都冇十字制屌佢
呢樣真係抵屌
Gfx100個定位冇十字制
畀人屌係應份
影到好相既人未必有時間教人/share 自己 secret 俾人
但係器材撚可以唔使識影靚既相,對住揸堆鏡求其9影,然後聞相睇紫邊抗flare睇邊緣sharpness 就得,門檻低好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞