2020 PGDE討論區(3)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
岩岩收到Edu PT English direct offer
可唔可以講下你background係咩?🙈🙇‍♀️🙇‍♀️ thanks🙈🙈
2020 pgde 討論區 (2)
https://lih.kg/nLOaoBX
#883 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
你最後會揀BU or Edu?
點解咁問
我記得你先前好似話收到BU 所以好奇下
BU通知左成個月重未收到信同Email,Edu 2/4前交留位費,我都考慮過問過下意見做過下research,應該會簡Edu。

啲人話,BU係個名叫好聽少少,中學校長其實𣎴太着重PGDE係邊度讀,比較睇undergrad同教學經驗。另外,BU 既PGDE相對上較hea,雖然聽聞Edu既功課量同實習比較chur,但佢既課程內容比BU好好多(例如教學法)。

以上都係聽聞同資料蒐集得出嚟既睇法,未必100%準確。
想問吓星期五 CU 英文 interview 嘅數到 interview timeslot 未?
我仲未,好驚唔小心 click 咗 will not attend
小學eng pt pgde港大定教大好? 揀讀邊間時應該要考慮咩因素?

聽聞hku 出名hea同少野做, 而小學校長鍾意edu但就多野做,你可以Google下。
我都未! 打算今日晏晝send email問下
想問有冇人有CU同EDU PT SEC中文消息?已經第二年報,好擔心又報唔到。
cu唔知
edu見已經有人講收到offer
PT 係咪 唔係做緊助教無得諗?

PS: 5年前做個10個月TA
edu sec中文 ft有冇人收到offer
有無有人CU LS interview經驗?
ft?
Yes
啱啱in完 edu pt sci, 最後會問你有冇實習。
但係我連實習信都submit埋 唔明點解要再問
係咪唔睇
點知? 但in完就唔諗了。
方唔方便分享下內容
其實唔好諗多左,同佢email叫你準備嘅野一樣。後面問既野好無謂,真係問你有冇實習
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞