2020 PGDE討論區(3)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
Hku嘅yr3 entry係多啲掣肘
到時同時報pgde同English MA啦
education/applied linguistics MA唔會偏教學著數啲咩?
小妹現職小學支援老師
八大Social science grad
上年未grad不知死活報咗小常、小數ft pgde 當然收咗皮
今年再報CU 小數、EdU SEN+小數 PT PGDE都收咗皮
今年再等報OU,有冇人知OU難唔難入
都得啊 總之報edb認可嘅Master is okay!
我連interview都冇... 所以唔清楚而家冇offer係咪deemed to be冇offer
Or waiting list
同埋學校摧我問我有冇offer
答唔到佢地
你都係,加油
你本身dse/ielts考成點先?你yr3 entry入到hku lang com應該本身個英文底都唔錯
想問Geog FT係咪真係好難有offer
利申geog ug未grad
簡單d,考LPAT
中大ft好似得3個定4個位
dse英文4 ielts 7.0
我知讀呢科黎講我英文都算差 我會努力嘗試係我兩年後畢業考到ielts 7.5/8.0
語文老師唔係要pgde + lpat齊兩樣咩?
純粹好奇問下 你asso讀咩?gpa要好高先入到hku?
都係讀英文
asso入hku ba要穩陣的話CGPA要3.8 up
但係hku lang com 嘅course 唔係要dse lev5 先reg 到咩 定可以用ielts 成績計
我諗既然入學可以用ielts 7.0當我dse英文5
咁揀科應該都得掛
小英出左round2 offer 打左去教大
佢話我waiting list
係咪n手飯機會好微⋯⋯⋯
梗係啦,睇面試講唔講到佢想聽嘅野。
再睇校長係咪識入面啲人、有冇好強嘅教育界影響力
總的來說,你合唔合佢眼緣

好彩自己有幾條後路,唔會比班仆街跣到
大把人DSE無幾粒星,咪一樣比offer。

雖然我明教師唔係淨係教書、改卷,但係呢班連中學啲低能野都讀唔掂嘅憑咩入去教書先

學生想老師support到佢讀書、指點讀書方法,但條友心諗你得4仔或5仔 收皮啦。

根本用成績可以刷走現在一大堆老師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞