2020 PGDE討論區(3)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
+1
我收到hku pt eng封email話會寄offer letter俾我
另外收到佢email話hku staff work from home 封信會遲d先收到 但到依加我仲未收到信
想問下你收時收到架?同埋幾時係deposit deadline?
今日收到嘅email
想問下
中大 英文 pgde 面試大約會係點
有冇人有經驗 可以分享下
想請教大家如果想send email睇下apply 成點,應該問我自己既application 詳情定成個admission 既程序去到邊謝謝
要俾幾多呀?
好似accept咗好啲...因為CU都未知收唔收嘛
Pm me
Pm ed. Thank you for your generosity.
Very welcome!
留名
好正面
有無eduhk PGDE special education 收到offer?
想問下有冇人Eduhk 常識full-time PGDE收到offer
有啦咩
你收到啦?
信不信由你
識人低過2.5 有FT offer
無啊所以先問下
我打算下年報PDGE 小學/中學數學
依家出左黎做左2年工程 覺得完全唔岩自己 想去做老師
以前大學有幫人補數、phy、chem 亦有做義工幫小學生補習
除此之外 就無咩教學經驗
我見競爭真係好大 想問下我o係黎緊依一年可以做d咩野令自己有更大機會入到FT PDGE?
我見前面D po有人會去教協讀d藝術班 咁樣報藝術既PDGE會易d
咁數學有無類似既野?
或者我應唔應該搵份學校既工 o係未做PDGE之前拎下經驗先?
我知道自己年紀都唔細 已經哂左d時間做工程 我唔想再錯失機會 我真係好想做到老師
求Google form
利申:三大歷史 好想教書
個人認為.. 做住TA去報PGDE比較好..
有ta做入pgde係易d.. 因為你有ta姐係表示你一定有實習..
你確保到有實習佢先會俾你讀..
其二.. FT真係好難入.. 要你bachelor讀得好好.. CV好靚而又好好彩..
同埋個人覺得.. 教書同補習係有分別嘅..
所以一唔讀pgde一路攞經驗.. 對你之後嘅路會好d..
同埋有個好處係.. 你可以先睇睇你係咪真係中意教書先..
做老師好多時嘅工作並唔係教書.. 而係大量嘅paper work同行政工作
想問有無入左hku pt 中文嘅巴絲已收到offer letter?
知道佢地wfh所以未咁快出哂,
知唔知幾時要正式accept同交deposit?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞