2020 PGDE討論區(3)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
直到開學之前,都佢個system唔會關的
報左都冇用
想問Edu ft math出左Offer未?好緊張...
Offergod
頭先同校長傾完計,比佢指點下迷津。

佢講早排同大學... 教育部門D人傾計,其實派唔派位比你,係唔關有無教書事
\實際上係呢行太多已有PGDE的人積壓,想比位你讀都唔得。話要教書都係藉口黎。年年都係offer比幾條友

不過又唔係想叫D人轉行,而係有心做教育就學多D野,搵機會攞多D教學EXP。如果好在意同工不同酬呢類不公問題,呢D年頭教育係唔啱你。
u grad前 膽粗粗去in過hku pgde ft。
同場有個做左3年補習社的applicants人,佢自介話年年都有apply
呢句其實好唔好可以解做好目標明確又唔放棄,又可以話年年都唔得即係能力不足
我覺得佢表達係無問題,發言次數又足夠。
始終覺得入返學校做係好啲,因為的確係兩套制度,學到嘅野差好遠。

就算起學校做,都可以同老師申請開課後專科補習班,連補習啲經驗都有埋。
呢樣野 你表現正常、能力係教得到 要開比你唔難。
因為唔係正式課堂,純粹課後輔導性質,但可以攞黎存exp。
請問有無人收到cu pt 中學中文嘅二手飯呢
Offer神星期一開工啦
有無人有bu maths pt interview?
Edu TSS1收唔到Offer,但TSS2都仲有Interview,係咪即係仲有機?
你個個係小學?
咁可能係掛
係丫,小學黎,TSS1見到d人話出左Offer,但我無...
之係再收到in TSS2
咁叫到你in,梗係仲有機。

我TSS1 in完就收左皮,頭先仲覆我email 話我fail左 interview,頂。
(無位就無位啦 多多藉口)
In 完出埋offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞