2020 PGDE討論區(3)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
Ta長搵長有
8月9月搵都大把,唔使驚
Lm
冇收到offer 係咪冇offer唔會通知架?
Btw 係edu pri school pgde (part time)
虛心求教,中文得5係咪冇咩可能入到中學中文pgde
因為仲有二手飯、三手飯...
或者你打去問下?

btw你有無interview到?
唔係啊,見到pgde嘅google survey入面d applicants有5都有offer。
介唔介意講下背景?報pt定ft?
見到有啲5**都係小學中文
不過pgde咁大競爭
我連小學中文都唔知入唔入到
其實我都識人得4都有小學or中學offer,
依家未到9月可能仲有n手飯呢,再耐心等下。
我自己都係報第二年先有,加油啊!
小弟下年non jupas入hku language and communication year 3 但教育局唔當我個科同主修英文有關
我上網查我可以讀Approved Teacher Education Courses for Non-language-trained Teachers
但既然我first degree唔當主修英文
到時會唔會讀左上面講過嘅pgde course去搵工個陣都好蝕底?
定我應該讀左master洗底再讀pgde
請求明燈
明白~感謝絲打建議
如果好有心想入行
到時無ft就試下搵at/ta
再博下年pt入啦 但最好諗定plan b
因為依家真係好難搵工
知道
係既~
三大都無 真係唔知佢收人準則
搵工報pt啦,加油啊。
我中文都係得5,但有offer,所以無絕對既,一定要試左先,你ug未畢業?
未啊
大學/成績只係基本嘢
大學揀人做老師唔只係睇表面
Hku唔係可以double major咩 你second major english studies咪當你主修英文
我係senior entry讀year3 唔可以咁做 好似minor都唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞