[威士忌18] 本土獨立裝瓶廠(IB)正在崛起,你知道嗎?

922 回覆
28 Like 2 Dislike
OR HAND FILL LOR
sor
睇字驚巴打feel錯語氣,重新打過

邊度黎

揀94單桶啦

言語無劍
多納廠
唔緊要我都係諗94 不過睇下佢有冇其他介紹
飲完支handfill
好飲就買支走
or 黑色果支handfill
睇怕 t8 需求 好大
真, 見到時已經SOLD OUT
想入多支 早知咁難搵嗰時入多啲
兩年前既special release講到依家
比起 t15 排頭仲勁好多
樓上位巴打都幾好彩,多納間廠就黎唔開,因為武肺
想睇多啲有關whisky既資訊 有無咩網推介
講廠既話可以睇睇
https://scotchwhisky.com/

雖然關左但廠歷史唔會變,可以睇睇
唔該哂
另外想睇埋新酒資訊/介紹果啲既話
有無咩網中肯啲少啲寫手
新酒資訊 都唔會點搵到,自從scotchwhisky.com 收左皮之後就冇了
同埋通常d 廠sponsor 比d 人,同埋飲酒幾個人口味,人地比支酒比人試
難飲唔通屌到7彩咩,所以唔會存在
睇多d 酒既tasting notes 就依個
但都係o個句,飲酒係睇你個人口味

http://www.whiskyfun.com/
就算貴少少都要落威bar試返杯先買成支,買左番嚟唔岩飲真係好難頂

我依排睇Ardbeg19 Tasting notes,大多數都認為係偏fruity既Ardbeg,所以我都有D猶豫,因為我仲意偏重煤既Ardbeg
Ardbeg 19我覺得好難飲
一黎只係得fruity
二黎佢冇左ardbeg嘅heavy peat

我飲過係 菠蘿味重同都幾ash

不過我講tasting notes都講過好多次,之後都不提了

巴打驚都係不買比較好

但遲早batch 1 既ardbeg 都愈黎愈難買

t8 同樣道理
永遠你要爆既peat 味 young 酒 幾年o個d 會再爆d
同時支酒只會單調。
但愈高年份 複雜同細緻度會多好多。
太高年份就會cask driven ,有好有唔好。
當然愈高年份就愈貴啦,永恆不變。
但 點解有d 酒去到幾千蚊同幾百蚊,當中緊係有分別

我覺得15已經好正
搞到我而家好想試8
2分鐘已經賣哂whiskyanonymous
paypel個地址fail左一下 改返已經收左皮
買唔到, 已經有人炒了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞