一堆惡法排緊隊上立法會,連登仔:攬炒,唔好選。辱警罪 禁蒙面 國歌法 23條 網絡23 網絡實名 禁罷工 拆關口 改議規

754 回覆
560 Like 29 Dislike
總之唔係建制啦
push
點解高質post推唔到
Exactly 美國人最睇你投票
首先,立法會總議席有70個(地區直選及功能組別議員各佔35席),睇返上次立會選舉,建制派43席民主派23席,中間派1席,3席懸空。

建制派43席內分別有:傳統建制派20席商界19席,鄉事派3席,其他1席。

民主派23席內分別有:溫和民主派19席,其他4席。

我屌你老母,玩功能組別?見唔撚見到上面數據講撚咗啲咩?傳統建制派溫和民主派分別都係20席同19席,但功能組別輸晒,功能組別35席親建制派取22席(只計商界同鄉事)以上,完全過半,其他唔撚洗講。你仲話要係今年打贏功能組別,究撚竟你點會覺得商界點撚會過檔民主派?進攻?點撚攻?民主派俾到啲咩好處商界?

第二,你講投票,有無睇要入功能組別投票要有咩資格?我以工程界為例:登記資格
如果你是下列類別的人士,你便符合資格登記:
(a) 根據《工程師註冊條例》(第 409 章)註冊的專業工程師;
(b) 有權在香港工程師學會的大會上表決的該會會員。

你老母,我完全無專業資格,投乜撚?講撚到有票要投,我連票都無。
在座各位有幾多係專業人士而且有意去投?而且仲要係黃,仲要唔睇開連登。其實你班友有冇睇功能組別點入去投票?

睇完上面,你仲覺得可以喺今年內可以打贏商界,我話你知,只要一輸功能組別,你所講嘅惡法就全撚部會過。點撚解話要取消功能組別?因為正常人都知無希望,反觀靠直選,民主派贏嘅機會大撚到可以同傳統建制派抗衡。咁你仲唔明點解要取消功能組別未?我哋係唔撚係分化撚五毛撚?反觀你哋要進攻功能組別,你有咩可以說服我哋?
Push
全世界都知要廢除功能組別,但唔撚明放棄爭取功能組別議席對廢除功能組別有乜幫助,如區選一樣多一席就多一分力,邊個話打完9月立會選戰立會戰線就打完,勝算低就直接投降嘅話就6月都唔洗出嚟啦
幫樓主推一推
我無唔俾你爭取,我問緊你哋點樣爭取?上面數據仲唔夠俾你哋分析?未試過點知唔得,你試下係9月前整支火箭,我唔要求你發射到,你試下,你又未試過,點知唔得?我唔要求你整火箭,整架私家車,你試下。試?我口講無成本添,我哋係要直接要求取消功能組別,但你哋就去試,輸咗繼續試,要試幾耐?而且你有冇份試?你試都講下你點做啊,區選都叫人出去投,因為我有票,關我事,我先做得到。功能組別?你有冇票?
再用你個邏輯,"唔撚明放棄爭取功能組別議席對廢除功能組別有乜幫助",我又反問你,爭取功能組別議席對廢除功能組別有乜幫助?知唔知你哋爭取功能組別等於讚成功能組別,支持緊政府嘅做法,你班人先係最矛盾嘅人,要求取消但要爭取,屌政府但間接支持政府。over my dead body有咩分別?
push
push
push
你都識講仲有23條國歌法bar bar bar,多一個議席都有用。國際社會冇弱智到會認為參與功能組別選舉等於支持呢個制度。社會都知道五大訴求講得好清楚要真雙普選。btw,你冇答過我

唉個熱門 垃圾到一個點

支持中共繼續燒維穩費
但我懷疑好多打手係黑警黎 收納稅人錢
推上熱門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞