有冇遊戲可以超越 '生化奇兵:無限之城' ?

263 回覆
64 Like 4 Dislike
換個角度諗
Good Ending對佢黎講係最好既結局
如果無病有機會仲跟住I have a plan
之後步何西後塵更worse既係俾佢出賣
因為佢同John一樣都係享受做outlaw
佢都唔會忍手或者無機會俾佢金盆洗手
無係第一集出現只係得一個結果
Interplay 以前有好多好野.
騎馬係佢Sandbox既硬傷
有啲任務無對話佢都過場帶過唔洗騎算係咁
但係諗深一層如果無前面咁悶既騎馬
https://www.youtube.com/watch?v=ulTH0MHwa8c
呢一段騎馬既感受可能無咁大對比
岩, 但真正既大佬係BlackIsle Studio.

如何連續五年(1997 - 2001) 被評為The best RPG gaming dev. team.
yes.
BlackIsle 最新果隻好似叫outer world定咩
配音真係一個好大影響
更加突顯到佢既角色
好唏噓
同修女講嗰句I am scared 真係好sad
玩到結局時好失落
TGA頒乜野獎,同我個人玩過又一時諗起既有咩關係
從來唔認同GOTY就係神級,Overwatch、Dragon Age: Inquisition響我心入面只係一般既遊戲
而tlou/gow依兩隻親情比較重既Game都係觸動唔到我,對我黎講只係佳作
預咗畀人屌
玩埋3週目再講
一切都係有原因,重覆都有重覆既原因
了解之後就會驚訝,依D先真係遊戲設計鬼才

剩係佢開Game一開始reboot嗰下會記錄input
去到二週目播返畀我睇嗰下震撼到我,一切都係Well planned
(點解我會知道,係因為當時我做咗1D ON9 INPUT試野拖時間)
但outer world我覺得唔好玩
硬係差咁D野
但我認同佢遊戲性唔太得
可能我打機廢
d彈又密集
我狂斬狂射
但真係唔太知玩緊咩
所以我打nier都覺得悶悶地
想快d打完佢睇故事
冇咩打支線
故事係正既
但可能我咁既心態,所以冇你地感受咁深
我會話Nier既戰鬥係有d可以質疑既位
首先,每個難度既gap係好大
響normal黎講,撳著射擊,斬斬斬就過關,個迴避判定又太好用
但上一個難度就已經係兩個世界
二,Nier冇要求你玩得好,即係dmc、gow係易玩,但都會有個grade畀返你,你玩得好係會有回饋。Nier係解決咗敵人就冇乜動力再深究。
三,9S hacking打怪嗰度唔知想點,個戰鬥節奏變到好怪

但Nier成個遊戲設計&世界係恰到好處地完成
由露骨地將現實哲學家塞入遊戲,到2B同9S重覆相遇又相殺既輪迴
表面係講機械人既生存意思,其實係講緊存在主義,人既生存意義。
最後跳埋出第四面牆,畀你玩彈幕打鳩班製作人,犧牲自己個SAVE去幫其他人。

雖然諗到依響GAME嗰個寒酸既製作 (好多地方/場景好空既,絕大部份既野都係無機物,Artwork model係易做好多)
但又同成個遊戲既主題完全一致,痴撚線,可一不可再既遊戲設計
想俾正評你,禁錯制
岩岩steam買左collection
由一開始玩?定直接玩左三先好?
整outer world係黑曜石, 而黑曜石有部份員工係出身自黑島~
的確真係無咁好玩, 我諗左好耐都係覺得呢類RPG變左3D之後成隻Game會過份複雜左
另外我想講 :

其實Bioware係師承黑島工作室既, 所以黑島先係RPG既癲峰~
第二代稍為遜色
我直頭呆咗
btw undertale
港服下個月送
無爆機,但當旅遊game咁玩
成隻game都做得好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞