[遊記] hea遊東京

271 回覆
65 Like 12 Dislike
個人表示夠有突。
利申:平均1日10000円左右,計埋買野
樓主D文字好有大鄉里味

BTW 我次次旅行前都係要OT
BTW 幾可愛 遊記打得好好
My Japanese friend Risa is on her period do she can't have cold drinks, coffee, tomatoes and ice cream. Risa's aunt flow is visiting. She has bad cramps right now do she's taken a day of menstrual leave. Her sister also feels bloated which means her period is gonna come soon. She's had stomach cramps lately too but her periof is late this month; it's two weeks late. She has been so emotional recently because it's that time of the month again. Her cousin Susanna missed her period so she might be pregnant. Her cousin's husband did his back workout this evening during which he overtrained his lats, middle back and lower back so he has had cramps in his back. Risa's brother will be attending a party next weekend but I won't be going with him to the party fof fear that I might cramp his style. I don't wanna pug any pressure that would cramp his style. I don't want him to be under pressure which would cramp his style.
點解鬼屋唔推薦既?太恐怖定點?
上次有啲想玩,但係啲fd唔敢入
DAY 8

雖然自從出黎做野之後
每年都會去一個長長地既旅行
但到左旅程最後一日既時候
永遠都會覺得未放夠假咁
明明成個一月只係返左十日工

不過要黎既始終都要黎
乖乖地執好哂野check out埋之後
諗住去食返個靚早餐先
但一行出街就發覺落緊雨
逼我開封第一晚喺lawson買既縮骨遮
(撳個制就可以開閂遮好方便)

出發之前我已經係咁講想試下m記早餐
黎到最後一日終於食到
叫左豬柳強同珍寶餐
車呢兩樣野香港夠有啦
洗鬼山長水遠黎到特登試咩

豬柳強個包唔係包黎
而係pancake

塊pancake好鬆軟又甜甜地
同塊豬柳好鬼夾
唔似配muffin咁乾柴柴

而珍寶都係嗰d野啦
但個炒蛋係滑蛋黎架
香港嗰d真係狗也不屌

食完野就去上野公園行下
叫做彌補一下上次行唔切既遺憾
順便吸下新鮮空氣

點知行行下發覺有d唔對路
除左越黎越凍之外
d雨仲開始變成白白地色

係雪啊!!!!
係落雪啊!!!!

其實見到雪係有少少surprise
一黎東京本來就唔係一個會成日落雪既地方
二黎呢個冬天都出哂名係暖冬
所以即使天氣預測話有一定機率降雪都好
我都係冇乜期望
冇希望就冇失望
結果就得到意外既快樂
好掛住日本M記pancake包
見到M記
又停左了
希望下年去到日本
東京排第一!I certainly recommend climbing Mount Fuji 🗻which is a little off the beaten track, even if you aren't staying in Tokyo because the extra cost of traveling there is offset by a discount on the admission. Climbing it is an arduous climb but the view is worth it. In fact, my friend who's just been there showed me his photos taken there by which I was awestruck. He said it was well worth it for the view from the top and the confidence that he had gained afterwards. Even though one of the nearby lakes dries up, the remaining lakes reflect the beauty of the stars 🌟and Mount Fuji 🗻, giving a double view of the starry sky and the mountains ⛰. The outline of Mount Fuji 🗻is sharply defined against the starry nights by which you'll be awestruck. You can even pitch a tent ⛺and camp there to get the best of the night sky. Sometimes it's nice to be away from the hustle and bustle of the city. Again, the cheap admission charge offsets the rising transportation fee so it's worth a visit.
唔小心又擺低左成個月
我係唔會俾個遊記爛尾架

突如其來既雨雪
喺我地眼中雖然係幾浪漫
但身體始終都係敵不過寒冷
眼見雪花越黎越多
風又越黎越大
於是行左去公園入面間starbucks
一邊望住d雪一邊嘆返杯熱咖啡
香港既就不了,藍之餘又難飲

左: mocha
有好香濃既可可香之餘
同咖啡既比例亦調配得幾好
各自既味道都好出
但又唔會搶左大家既戲

右: 期間限定既白朱古力latte
白朱古力味道比較明顯,而且偏甜
咖啡味唔太重
岩我呢個唔太鍾意濃啡既人

嘆咖啡當然要配下甜品
係時候KO埋前一日喺無印買既蛋糕

左: 芝士蛋糕
個蛋糕組合上同letao嗰個有幾分相似
上層係忌廉芝士
下層係焗芝士蛋糕
不過個底就唔係海綿蛋糕
而係牛油餅底
食落好濃芝士味,又夠滑
不過獨食會好容易膩

右: 朱古力蛋糕
望落有少少似心太軟
食落質感就同生朱古力無異
而且超濃朱古力味得黎唔太甜
唔覺意自己一個食左大半

同場加映m記朱古力批

記得早兩年都仲有三角批賣
可惜依家呢隻已經係香港食到嗰隻
冇香港嗰隻咁甜但都係普普通通囉
好掛住個流心三角朱古力批啊

坐到咁上下
有個職員走左出黎派毛毯
同埋幫手開著出面d暖爐
雖然我地隔離個暖爐冇開

黎避雪(?)既除左我地
仲有隻落湯鴿

坐左個幾鐘之後覺得坐夠皮
其實係覺得凍
就起身繼續行下

東照宮入面有個牡丹花園
不過要課金既
天氣咁差就不了

望住周圍都係光脫脫既櫻花樹
真係越行越dum春呀屌
點解舊年黎嗰陣
櫻花差唔多滿開都唔去賞花架

行到不忍池
本身幻想緊個池入面會有d鴨仔喺到游水
再有d雀仔喺池邊玩
但行到埋去淨係見到一堆枯左既荷花
成個畫面係零生氣

原來等左成個月
I suggest this book "Japan Travel Guide" on your free time.
I suggest this book "Japan Travel Guide" to you. Do read it on your own time. It's very useful.
test
支持下唔好爛尾啊 仲有人睇
雖然冇好認真行哂成個上野公園
但行完都差唔多三點
本身諗住食返d野
但我地都俾d咖啡同蛋糕塞飽左
於是決定把握最後個半鐘去買野

所謂既買野
其實就係d中二病到不得了既衫
為左佢地仲搭左兩個站去老秋

同時喺到終於見到一盒盒既口罩
6XX円50個好撚抵
但我地當時應該係發緊神經
拎起左盒口罩又放返低(所以冇圖)
最後一個都冇買到
結果返香港第二日就話有人確診武肺
秒速後悔一個口罩都冇帶返黎
好彩so far都夠口罩用

買好野之後真係要起程返屋企
今次一別之後
都唔知幾時先再可以去旅行lu

望多上野最後一眼

就搭skyliner去機場

又黎到呢個俾人擺埋一二邊既counter

check in完就去食埋個最後的晚餐
搵野食既時候
發現咁多日都冇食過天婦羅
就把握最後機會食下佢

一落完order就送左碟炸蕎麥
係好天然無添加既味道

特登叫左個份量大既餐
希望做隻飽鬼再上路

天婦羅丼加蕎麥麵

個set黎到之後後悔左幾秒
覺得自己冇可能食哂
但可能係太肚餓
又或者知道有排都冇機會再食
結果掃個清光

蔬菜都炸得唔錯
食落口唔會話好乾柴柴
而且都食到蔬菜既甜味
但魚同蝦完全冇食材既味道
不過機場既野食應該都係咁上下
就將就下啦
炸漿唔太厚就當贏左
其他野就正常水平

そじ坊 成田空港第2ターミナル店
千葉県成田市古込1 成田国際空港 第2ターミナルビル 4F
https://s.tabelog.com/chiba/A1204/A120401/12013433/dtlphotolst/

兜兜轉轉返黎呢一個大銀幕
由興奮到不捨
彷彿都係一眨眼既事

喺飛機上面打下機聽下歌瞓下覺
再偷偷地流左幾滴眼淚
又返返黎呢個令人感嘆又無奈
曾經好熟悉卻又帶點陌生既地方

平安是福。
但港人既生活似乎再無平安可言。
而我曾經有一刻以為可以逃出生天,
但倒頭來亦係無一倖免。

一切都回不去了。

DAY 8完

全篇完
留個言支持下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞