大家睇清楚,白人左翼有幾鄙視香港人抗爭

359 回覆
308 Like 88 Dislike
左翼就唔撚可以獨裁
右翼先可以獨裁?
咁好笑嘅?

你數下邊撚個社會主義嘅xxx人民共和國係民主先啦
懵卵
白人左翼
白人左翼
Left wing nationalism 主張平等主義 大多數專政
或者你可以話中國係咁樣宣揚自己嘅國家
但實際執行上 我會覺得中國係行階級主義 分特權階層同平民階層,甚至低端人口。
而政府上亦更接近獨裁,最多只能夠拉到去少數專政,類似寡頭政治。

至於反帝國主義更加冇可能,中國外交態度上依然係我係天朝上國,外族只係敵人或屬國之分。

反帝國主義理應係反對國與國嘅從屬關係,以及對他國政治,軍事或經濟上嘅操控,但一帶一路已經係一種經濟上嘅帝國主義。

咁所以就視乎你覺唔覺得中國係講一套做一套啦。
左翼國族主義同右翼唔同係在於右翼係由獨裁者挾制人民,並以民族主義為名行獨裁,人民實際上無得到真正嘅平等對待。

而左翼就會係民族內實行平等主義,由以民族主義組成嘅多數人執政,例如民族黨之類,當中會有基於國族主義嘅選舉,但對其他民族就有一定程度嘅排他性。
咁如果你係用國名去判斷,而唔係實質表現去分嘅,又唔可以話你錯嘅
但我只係話中國係行右翼獨裁,非左翼獨裁姐,冇話左翼一定民主。
白人熱狗
呢啲本身就係Loser,黎得中國都係white trash,將自己生活嘅不滿歸咎於資本主義,秉持敵人嘅敵人就係朋友嘅理念用力奶共。未經歷過極權,淨係睇支那大外宣打飛機,真係左到廢。
左翼民族主義國家:

蘇聯
北韓
古巴
越共
赤柬
利比亞(卡達菲)
伊拉克(薩達姆)
安哥拉
莫桑比克
尼加拉瓜
委內瑞拉
......

有邊一個係民主?

咪左膠啦你
一獨裁就話係右翼
左翼就唔撚會獨裁?
擘大眼講大話🤥
左翼一百年來都最愛極權㗎啦
蘇聯、中共、古巴、越共、赤柬、尼加拉瓜、委內瑞拉等地嘅左翼暴政都係最得啲左翼嘅Western "Liberals" 支持
係連登啲死左膠先唔撚認拗話「右翼先至獨裁」
小心樓主分化撚嚟
分你老母化
批評飯民就叫分化?
飯民以往成日對勇武派篤魁、割席又係咪分化?

死左膠唔夠右翼反共就屈人分化
真係錯屌冇問題
連幫義士追究都屌就係分化啦
屌唔起林卓廷咩?
以前林卓廷屌得人少?
周梓樂使班走過入中聯辦又最愛屈勇武派係共諜嘅人「討回公道」?
你班趴街都係想人含淚投票唔出來選啫

鬼唔知連登舊年六月起滲咗幾多飯民打手?
美國唔應該有獨立戰爭
應該一世做日落奴隸
突破盲點
白人左翼唔會咁講
因為佢地要「反帝國主義」
唔係屌唔屌得超
係屌得啱唔啱
佢真錯既點屌都支持
但你嗰個post係盲屌
咁就「證明」我係「三毛」?
邊個先係盲屌?
可以係分化撚證據
自己唔啱聽就叫「分化」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞