大家睇清楚,白人左翼有幾鄙視香港人抗爭

359 回覆
308 Like 88 Dislike
大字唔一定啱?
唔通唔大字先一定啱?

你點知呢「少數」破壞唔到香港抗爭?

利比亞起義、敘利亞起義、烏克蘭親歐革命等
都係呢啲「少數」極左抹黑在先
再由多人睇嘅俄媒如RT, Sputnik, Grayzone
同一大堆名不經傳嘅陰毛論網站造謠

造到今日歐美好多人
都嗌上述三樣係「CIA顏色革命攪冧人國家」
幾年前荷蘭國內公投
否決烏克蘭入歐盟已係例子

香港人唔識國際政治
唔留意國際政治輿論動態
唔識呢啲嘢又唔肯學唔肯聽教
自毀長城就有你地份
「唔係所有白人左翼都係咁㗎!」

「唔係所有中共党員仆街㗎!」
我唯有copy and paste 多次
首先根本係你自己個post 冇中心意想
比完條片 你想我入去駁 report 定 喺呢方面做多啲文宣?
另外,唔通啲小粉紅你又逐個駁?拉攏哂啲未聽過 / 外國嘅中立撚先啦。

唔洗一個藍絲款一嚟又話我受唔受教喎
左原本就係一件好有理想嘅野,不過不切實際,香港人就係見識到現實左嘅可怕,烏托邦嘅真相先會變右,不過見到外國咁多左派就
我就係話用左右非黑即白既方式做分類係過度簡化
根本每個人對唔同議題都可以有唔同傾向
要明白個現實係好多歐美國家嘅人第一世界自由世界過得安穩生活太耐
Vegan會為左有間肉店開左係間vegan鋪隔離去示威
Feminist會笠住個西去訓街然後話自己捍衛女權,男人對脾擘得大少少佢地都可以示威一餐
環保主義者會日屌夜屌歐美政客唔理下一代著想,但對中國印度呢啲排放大國就盲撚左
正所謂good times create weak people,以上就正正係活生生嘅例子
何況宜家支那咁中意將自己果堆「網紅」推上Youtube大玩軟實力,又會收買啲移左民去中國嘅外國人開channel唱好中國,班成世未開過歐洲/美洲嘅白左咪以為支那醒支那勁囉
唔講咁遠,就算近近地嘅台灣,你話人地政治覺醒左30年,仲有宜家綠營不斷hardsell亡國論同埋實然台獨論都好。但因為宜家果班大學生就係生於連威都唔洗示就可以有票投,有真材實料嘅出版自由,言論自由;所以好多後生嘅國際觀根本就係零(簡單啲講真係唔好太高估部份台灣人嘅民智)。更加唔好講本身就由美國free delivery民主嘅日本,同埋本身就甘願為奴不問世事嘅平成垃圾。
而家白左進一步激化都係因為Trump在位,佢地睇Trump做所有野都唔順眼。佢地係可以extreme到為左反Trump而同情支那,甚至支那政權,以至係寧願反Trump反到底都唔會出聲支持圖博/東突厥/香港呢啲兩黨意見一致嘅議題。
大愛左膠吖嘛
呢啲人真係好on9
社會自由主義算中間派?
小粉紅還小粉紅
白左還白左
一班係由細洗腦嘅人
一班係我地本應拉攏嘅人
你係咁轉移視線叫人咪理佢地
根本陷香港抗爭嘅聲譽於不義
你唔係柒到信左膠嗰句「自己香港自己救」呀哇?
北歐收6~70%稅來支撐福利
你肯唔肯交咁多稅呀
左膠?

慷他人之慨就有你啲濕蕉份
白左嗌Free Palestine都懶得嗌Free Hong Kong
佢地暗忖支共係唯一抵抗到美國嘅「強權」
自然唔想力撐任何削弱支共權威嘅人事

「美國民主黨好撐香港呀」
如果你用歐洲政治光譜來睇
美國民主黨尤其是舒默、佩洛西、希拉里等
其實係右翼多過左翼
歐洲左膠普遍頂多視美國民主黨為"centrist"

民主黨班極左都成日屌上面三人"pro-war"
屈佢地係共和黨布殊等嘅"neoconservative"
因為希拉里做國務卿時
就係炸利比亞炸冧卡達菲暴政
亦係帶頭唔承認敘利亞巴沙爾暴政+炸佢
佩洛西好多時都附和
自然成極左攻擊目標

極左最愛反美暴政家嘛
一百年來如是
係上面有班仆街左膠否認
Grayzone嗰班舐共極左
白人左翼
又係你
咁又點?
左膠?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞