[勿助長代購勿提L’Oréal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚討論區#117

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
我搽緊外用a酸
個醫生叫我唔好full mask因為會塞毛孔爆瘡
但又乾到甩哂皮
應該點算好
尋尋覓覓都搵唔到一枝好保到濕嘅精華 無限budget
睇左3個牌子 或者絲打介紹其他都可以
好難講,我鐘意試新野,Paul and joe嘅妝前我都鐘意用,但用到第二枝時覺得好用但好膩
我預計我塊pk107可以用多兩年
不過我諗我會買嘅,反正化妝品唔厭多
Real Tech
factiv B5好好用
留名
我都係啲皮膚勁暗黃同暗沉,
特別呢排勁夜訓,一夜訓就好似黑幾度咁,
諗緊去唔去美容院打下啲美白激光之類
想問下Estee Lauder枝advance night repair精華係咪好正?佢系列個枝eye serum又有無絲打試過?
呢排戴口罩搞到塊面成日起敏感
唔知係邊度睇到話戴口罩前搽少少碎粉係面乾爽啲會好啲
試咗兩日塊面真係好好多
戴口罩令到皮膚敏感嘅絲打可以試吓
我有用緊tunemakers toner同神經醯胺200
神經醯胺200係好似水咁 用上面無乜感覺
但用咗一段時間真係有覺得皮膚穩定咗少咗暗粒
所以用完一支大已經回購咗 不過cosme store成日無貨 佢唔係特別平 不過個人覺得值得一試
Factiv我都有用緊B5 我自己好中意 真係有保到濕
唔會起擦膠碎
EAA我都用過 係之前未要日日戴口罩嗰時用 係有覺得膚色均勻咗 又平過好多牌子嘅美白精華 仲要factiv黃嘅不過依家日日口罩就無特別用美白野 係keep住普通保濕同清潔算
利申 都係乾肌
我自己廿頭就用 個時用真係好有效果 捱完夜用皮膚完全無差過 同埋d暗瘡/暗瘡印去得好快
至於次序我係toner後用 如果搽其他精華我就唔用anr 我自己都有用水楊酸 用水楊酸個日就唔用anr/factiv 之後就搽少少cream就算
兩樣都係 因為有時皮膚狀態好其實唔洗搽咁多anr 同埋驚皮膚適應左之後用就無咁好效果
個人覺得anr修復>補濕 加少少b5提升補濕
右邊咩色號
絲打用邊隻碎粉
Tunemaker Toner我覺得好好用!!查完之後好保濕咁,佢個texture好rich但唔會好有負擔感反而200果個對我黎講效果又唔算好顯著~ 可能因為成日帶口罩都化妝啲皮膚差曬

絲打想問下你平時喺邊間cosme買?
想問下絲打有冇用佢個面霜? 我買咗toner,面霜同200,想一齊用,但又怕宜家天氣轉熱用面霜太厚唔適合
toner搽多幾層
如果識睇成份其實又唔係全部mask都唔得
同埋用 muslin cloth 洗面
啲皮唔會咁勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞