[勿助長代購勿提L’Oréal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚討論區#117

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
想問有冇橙色concealer推薦?我個黑眼圈深到用左兩層nars concealer遮都見到 想試下調左色會唔會好啲
有無推薦邊間打pico?
價錢幾多左右?
同埋要打幾多次先有效?
謝謝
前排cult beauty 買olaplex 有優惠
送左枝7號
跟著發現將6號加7號 mix 埋一齊用頭髮會超滑
pico可以
同最常見既1064 台灣叫淨膚
google淨膚雷射會多好多資料可以睇
香港既真係唔知
pico有平有貴
用鏡又會再貴啲
真係嚴重就搵醫生打 專業好多
呢一兩年應該平左好多 醫生打可能都係5-6000一次
幾年前要成萬
傳銷 冇來頭冇保證既產品唔會用
其實如果你好似佢地早晚都勤力護膚,做齊咁多step皮膚都會好好多 同埋襯而家戴口罩少啲搽粉底,皮膚會有明顯改善
Incandedcent
想問大家依家戴口罩仲會唔會搽防曬
我淨係搽額頭
會呀 都係全面搽完然後上透明碎粉
由細到大黑眼圈都好勁 望落去好殘
有冇好用減淡黑眼圈嘅眼霜推介?
Btw
想試下factiv 有咩入門級必買
見佢爽膚水可以去角質
其實日日用會唔會令到皮膚薄曬
B5同美白精華
今日先補完貨
可以試下the ordinary嗰枝咖啡因先
黑眼圈10枝有9枝都係用咖啡因(或者有咖啡因既 complex專利成分)
如果唔得都係得遮瑕可以
我都係呢兩款
新手試用 好期待
想試下去角質爽膚水但又怕日日用會皮膚薄
X2勁懶
首先 唔洗太斟酌自己一定係乜膚質
膚質嘅分析實在有太多個方向 亦都會跟住時間或者你嘅月經周期改變
你大概可以將毛孔 角質分一個
然後角質層同真皮層 都分一個

第一個係毛孔出油+角質鎖水問題
毛孔出油多定少 角質鎖水能力高低
但係兩樣野中間係冇關係
你可以冇乜油但係唔會乾
或者好多油但係角質鎖唔到水
當中關係好複雜費事再講

但係有一個問題係如果你出油多,平時嘅護膚品又用啲油嘅野,好有機會會養蟎蟲,而呢啲蟲會咬爛晒你嘅角質令到你好乾同埋好容易紅
呢個問題我同好多人講完,有啲人覺得自己可能真係呢個問題就自己去睇皮膚科醫生,真係confirm咗係生太多蟲

第二個角質vs真皮就係厚薄度
角質太薄會影響到皮膚對於外界嘅刺激忍耐度
而真皮層薄亦都會令到你好容易就見到面嘅血管
如果人老化就會角質越嚟越厚,真皮層越嚟越薄
所以vit a(retinol)會叫做抗老第一把手,就係佢嘅功效係同老化相反

overall 嚟講我覺得你個問題有可能係生蟲
你平時嘅護膚品/本身嘅油養蟲
唔好諗住普通嘅護膚品可以幫到你啲乜嘢
呢個問題係要睇醫生
我見過啲”護膚達人”一直以為自己係皮膚敏感/天生乾
點知原來係生太多蟲引起既酒糟
一用殺蟲藥就即刻好好多,唔再咁易紅
角質有可能會薄
真皮唔會薄(冇乜skincare入到真皮層)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞