[航空]連登飛機膠討論區55

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
787-8 完全唔comparable with A350
勾走787-8兩者orders其實差唔多

不過買飛機呢啲咁戰略性嘅投資拎兩廠嚟比較都有啲無謂
對外, 美國嘅bargaining power 遠超於德法兩國
好似日本仔邊敢唔大量買波音機
對內, 美國本土同盟友對飛機嘅demand 都同歐洲冇得比
波音咁都唔贏真係對唔住江東父老
未開呀
德國廠造 官網睇係新產品
我諗香港都未有得賣
而且787超過1/3係日本供應商製造
買佢即係扶助本國工業
正如Airbus 雖然係法國公司,但歐洲好多國家,例如德國係有份
所以歐洲會優先揀Airbus 好正常

而日本至少係787既參與程度都有咁高
支持自己國家有份整既飛機其實好正常

仲有,ANA係787 既kick off customer
787 自然會好啱ANA 用
問過無敵組合未
777X 都應該係 NH 做 launch customer
其實787同A350真係幾錯綜複雜,有啲訂開B記嘅都走去訂A350,有啲用開A記嘅又調轉頭用787
日本嗰case已經係比較less complex,都係繼續787主打搭些小A350
777X ANA同CX固有大客
跟住中東兩間油王
仲有LH (被逼降lv用777,本身用開747
乜而家連cx都有歐聯live睇
我見阿聯酋380都好似有?
淨係播歐聯定咩波都有得播
佢得一個台揀定係幾個台
其實兩款都係新一代客機,正常情況下AB都有機(避免大規模停飛/有問題);應該係787打中少客量市場加A350打中高客量市場;只係偏向用死其中一款無錯係統一資源,但對於大公司個風險就大好多

例子有因航以前係A330配777,遲啲轉A350配777X;阿聯酋用777配A380
買晒350同787有個trade off
雖然可以分擔風險,但training同maintenance既固定成本大左
Fleet size超大既Qatar,又或者SQ咁明確分工,350飛中長途中客量,787-10飛短途,咁樣要晒兩邊都叫有合理
NH甚至CX呢啲long haul fleet 唔算特別大既,買返同一款係好正常
星宇350係3-4-3?
CX比較特別,啲timeslot可以容許A359/K飛完一轉Asia線之後再飛歐洲/美洲線用盡佢,變咗唔使話特登養多堆短途機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞