[畫畫JJ](9)吹水及技術交流區

990 回覆
19 Like 8 Dislike
畫左你鍾意既野先
唔鍾意既野 畫黎做咩
但想畫咩都得心應手,就一定係練素描(上畫架斜畫),但練素描好撚枯燥,但出到黎係值得嘅。假如有時悶就解放自己畫下鍾意嘅野。

素描最重要嘅一個階段同最實用嘅起型,起型就係跟個物件,起一個大概形狀,局部嘅光暗,然後再去汁細緻,由大到細去調整,物體嘅透視會做出相對應嘅平行線,然後光嘅照射會做出一定嘅光暗規律,起型唔洗畫到太細緻,比例透視正確就可以。所以一開始要用畫大量嘅幾何圖形立體。加油💪🏻
啱啱買咗繪圖板,佢送嗰個painter essential7好低清,一放大就起格係我set錯嘢定點,上網又唔見人哋有咁嘅問題
要進步最有效率學素描, 仲應該又幾何立體開始(再傳統D係先學點拿筆, 點畫直線曲線), 之後畫生果, 再之後畫動植物, 再之後先畫人, 人地西方幾百年都係用呢個系統去學畫畫一定有佢既原因
canvas size set大d pixel
長同闊最少都要多過2000px
原來係咁 唔該曬
冇MON啦 一來平啲 二來你冇MON畫得好 用咩畫都畫得好
兩款都用過 用緊有mon 亦都有用ipad
我會覺得如果有預算 買ipad+Apple Pencil 重好

最近畫返畫 留個名先 勿相認
有mon 同 iPad 比會推薦 iPad 多啲?同埋想問ipad係咪都係用procreate 多
我自己果個都用左好多年 未必可以好準確咁答到你
但以前啲人揀有mon係因為其他公司既技術唔夠好
但依家好多都進步左好多
除咗畫畫平時重可以當平板用

procreate既問題俾番其他巴打答
因為我用開CSP 懶得習慣多套程式點用
小弟用左cintiq 3-4年, ipad pro 1-2年
ipad pro用procreate, cintiq用PS
個人應為procreate好用過PS, 因為ipad既筆準同快過wacom筆,touch又係,色又靚,又可以拎出街畫,睇片又得(用cintiq睇片會後悔)
PS畫到既野procreate都畫到, concept art/illustration
但matte painting/photo retouching就一定係PS好
同埋industry都只接受PS
結論係cintiq +PS for work
ipad pro+ procreate for personal
好詳細,多謝師兄
想畫好人體有咩書推介?唔同角度,動作啲大透視(想學日系動漫畫風,繁體佳)
簡體同日文書比較多 但如果有得揀唔想睇殘體 日文又睇唔明
畫好人體係你一世既課題
唔係一下子就可以練好
其實咩畫風都係咁樣練架姐
睇proko 電繪狂 空罐王 抖抖村(中國channel自行衡量 但我個人覺得cover最多 而且唔係個種無腦小粉紅tone) etc
呢啲youtube channel睇左先 再應用係畫畫入面
唔同角度,動作啲大透視都係要通過實戰係咁畫去累積反黎
個人做法就係畫個時參考真人相再放落自己完成品度(姐係抄骨架)
畫完隔一陣再睇有冇野要改善 無就再隔一陣
因為要建立一套自我學習制度 先可以永續學人體
btw 好耐無係到post畫
新果幅仲有野改 唔post住
Thx 師兄

推下先
我用ipad pro 11 2018 procreate畫
100%畫到6-7hrs
charge 20%-100% 1-2hr
可能你個ipad電池performance下降左好多?
附近有冇apple store?試下拎去run diagnosis
唔知wow咗未
啱啱search發現石政賢本美術解剖筆記出咗台版
價錢仲要係韓版1/3
點解台版書成日可以平咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞